Verbod van carbolineum, creosoot en scheepsverven

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) wil het gebruik van carbolineum en creosoot, middelen die worden gebruikt voor het verduurzamen van hout, aan banden leggen.

Ook het gebruik van scheepsverven op basis van organotin is volgens het college niet langer aanvaardbaar. Deze dienen om aangroei van zeepokken, wieren en algen op de scheepshuid tegen te gaan.

Deze bestrijdingsmiddelen, die op grote schaal worden gebruikt, vormen volgens het CTB een te groot gevaar voor de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Carbolineum en creosoot, vaak toegepast op beschoeiingen en grondpalen, logen bij contact met water uit, waardoor het grondwater wordt vervuild. Bij toepassing in het oppervlaktewater lopen waterorganismen schade op.

Het standpunt van het college is voorgelegd aan branche-organisaties, milieu-organisaties en andere betrokkenen. Volgens het college kan een uiteindelijk verbod pas van kracht worden nadat de Europese Commissie daarmee heeft ingestemd. Zo'n procedure in Brussel kan circa drie jaar duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden