Verbod op zelf afsteken van vuurwerk?

Bent u voorstander van een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk, aangevuld met een vuurwerkshow door de gemeente? vroeg Monic Slingerland zaterdag. Lezers reageren verdeeld.

Beperk vrijheid niet te veel

In wezen is elk mens vrij om te doen wat hij wil. Een groep of democratie kan zich de macht toeëigenen om deze vrijheid in te perken. Dit kan verdedigbaar zijn als er een groot algemeen belang wordt ondermijnd.

Zelf vuurwerk afsteken heeft bezwaren, maar niet de bezwaren van illegaal vuurwerk , drankgebruik in grote groepen of deejay-decibels in de oren van mijn kinderen. De bezwaren zijn te vergelijken met barbecuen, houtvuurtjes stoken, het houden van huisdieren.

Met een klein gezelschap vuurwerk afsteken is sociaal. Je spreekt je buren nog eens. Deze sfeer vervang je niet met een evenement, los van de vraag of evenementen zo veilig zijn. Het is in elk geval geen alternatief voor de liefhebbers. Gun ze wat je jezelf ook gunt.

Jacob van den Berg Mijdrecht

Traditionele vuurwerkshow

Er is geen land ter wereld waar je zo met vuurwerk mag spelen als in Nederland. Dit is geen eerbiedwaardige traditie, want in mijn prille jeugd bestond het niet eens. Het is een tolerantie die in enkele decennia uit de hand gelopen is.

De liefhebbers van vuurwerk hebben de meerderheid van de bevolking tegen zich gekregen. En ze hebben het daar zelf naar gemaakt. Twee maanden per jaar hoor je knallen die een Syriër de stuipen op het lijf zouden jagen; ik schaam me daar diep voor. Jongetjes mogen ongehinderd de buurt lastigvallen, zodat je bepaalde wijken maar beter kunt mijden. Artsen wijzen op de onverantwoorde risico's. De kruitdampen overtreffen de smog van Beijing. Nog weken erna vind je rommel op straat. Kennelijk moet er eerst weer een ramp gebeuren voordat de politici hun verantwoordelijkheid nemen.

Begin jaren zestig verheugde ik me op de traditionele vuurwerkshow; dat gevoel zou ik graag weer terugkrijgen.

Gerard Raven Amersfoort

Risico's niet uit te sluiten

Als het aan de gezondheidsgoeroes ligt, krijgen we een saai leven en worden we 100 jaar oud. Sorry, maar risico's zijn niet uit te sluiten. Ook die van vuurwerk niet. Ik geniet elk jaar buiten van mijn eigen vuurwerk en mijn kinderen genieten vanachter het glas. Nog meer regels houden de vuurwerkliefhebber niet tegen, maar jagen hem naar België of Polen. Illegaal vuurwerk is dan de - onwenselijke - uitweg. Dus laat het voor die ene keer per jaar mogelijk blijven.

Gerald Harbers Ede

Beschonken burgers

Voor sommigen klinkt een gemeentelijke show misschien als een goed alternatief, maar heeft u aan de bijeffecten gedacht? Wie gaat opdraaien voor de kosten? De geldkranen zijn nu al overal stevig dichtgedraaid. Hulpdiensten zullen bij een dergelijke show ook betrokken moeten worden, dus zij zullen minder aanwezig zijn in uw eigen woonbuurt. En alcoholgebruik staat tegenwoordig ook synoniem voor de jaarwisseling. Hoe gaat men voorkomen dat beschonken burgers in de auto stappen op weg naar de show?

Jos Hulsing Sappemeer

Familielid verloor gehoor

Toen enkele jaren geleden een familielid door vuurwerk haar gehoor verloor, was bij mij de maat vol. Vuurwerk hoort niet in de handen van particulieren. Er is bovendien illegaal vuurwerk in de handel, zoals 'mortierbommen' en 'cobra's'. Dat vuurwerk bevat zo veel kruit dat het gevaarlijk is voor mens en dier.

Elk jaar weer vallen er slachtoffers die soms aanzienlijk lichamelijk letsel oplopen. Bovendien is vuurwerk door het zwavel zeer schadelijk voor longpatiënten. Om de troep op straat en de schade aan de luchtkwaliteit maar te vergeten. Ook huisdieren lijden onder het harde geknal.

Rinus van der Molen Purmerend

'Groen' vuurwerk

Weten mensen wel wat ze afsteken? De smog in de uren vlak na middernacht is veertig keer zo hoog als gewoonlijk en het inademen van deze fijnstof is schadelijk. Zware metalen in vuurwerk komen in de lucht en dalen neer in onze longen en op de grond en in het grondwater.

Er bestaat ook 'groen' vuurwerk, met kleuren zonder zware metalen en met afbreekbare materialen. Instelling van vuurwerkvrije zones is prima. En instelling van gemeentelijke vuurwerkafsteekplekken buiten woongebieden is ook prima. Maar dan wel met groen vuurwerk.

Alice Lentjes Ruurlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden