Verbod op wilde circusdieren leidt tot begrip én onbegrip
Circus vindt verbod 'onvoorstelbaar', actievoerders zijn 'ongelooflijk blij'
Voor
"Dit verbod komt voor ons onverwacht. We zijn al twee jaar met de regering bezig regels voor het dierenwelzijn op te stellen. Over leefomstandigheden en grotere kooien, bijvoorbeeld. We waren al een heel eind op weg met deze besprekingen. Als circus hebben we dus geen problemen met bemoeienis van de overheid, maar een verbod is onvoorstelbaar na zo'n lang overleg.
Ik vraag me ook af wat de regering gaat doen met de dieren die verboden worden. Ze zijn bij ons in het circus opgegroeid. Olifanten zijn al 45 jaar bij ons, de tijgers zijn bij ons geboren. Die zullen ons niet zomaar loslaten. We verzorgen ze goed, we hebben grote (buiten-)kooien en ze zijn graag in de piste. We gaan spelenderwijs met de dieren om. Als ze het echt vreselijk vinden, halen we de dieren weg.
Zo'n actiegroep als 'Wilde Dieren de Tent Uit' heeft geen flauw benul van het welzijn van de dieren in ons circus. Ze zijn nog nooit bij ons geweest en ze roepen meer dan dat ze actie ondernemen. Wíj vinden legbatterijkippen en varkens die op elkaar gedrukt leven veel erger. Daar moet aandacht aan worden gegeven in een regeerakkoord.
Als het verbod er komt, maakt het voor de toekomst van het circus zelf niet veel uit. Wij kunnen het circus ook in andere vormen organiseren. Daarbij gebruiken wij dieren als paarden of lama's."
Tegen
Leonie Vestering, directeur actiegroep Wilde Dieren de Tent Uit:
"Ik ben ongelooflijk blij met dit verbod. Dit komt uit de koker van de PvdA, maar Mark Rutte heeft ook een groot hart voor dieren, dus dit is voor ons geen verrassing - al hadden we niet verwacht dat een verbod in het regeerakkoord zou staan. De opvang voor de dieren die weg moeten bij de circussen, hebben we al volledig geregeld. Een Afrikaanse olifant willen we bijvoorbeeld terugbrengen naar Afrika, naar de eigen omgeving en soortgenoten. Het is niet de bedoeling dat de dieren straks hun kunstjes gaan vertonen in een buitenlands circus. De overheid en de circussen moeten onze hulp dan wel eerst accepteren.
Circussen zullen ons misschien wel als tegenstanders zien, maar andersom is dat absoluut niet zo. Het gaat ons puur om het welzijn van de dieren. Circussen reizen veel rond, de dieren moeten steeds op transport; dat is geen geschikte omgeving voor een wild dier. Wageningen Universiteit heeft weleens onderzoek gedaan. Olifanten kwamen het slechtst uit de test. Voor hen kun je ook geen geschikt hok maken, een hek moet meters de grond in. Nu staat zo'n dier met voor- en achterpoot aan een ketting. Dat breekt de ziel van een olifant.
Circussen moeten doen waar ze het beste in zijn, vermaak bieden. Dat kan ook met acrobaten, clowns en zelfs met hologrammen."
VVD en PvdA willen een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.
Een voor- en een tegenstander reageren op het besluit, dat tot verrassing van velen in het regeerakkoord terechtkwam.
Vier vragen over het circusdierenbesluit
Waarom staat zo'n onderwerp in het regeerakkoord?
Het is niet de Partij voor de Dieren maar PvdA'er en bioboer Harm Evert Waalkens die in 2008 in een motie vraagt om een verbod. Die motie haalt het niet. Daarna blijft PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken de kwestie in de kijker spelen.
Welke dieren zijn 'wild'?
Dat is in het Dierentuinenbesluit gedefinieerd: alle van nature in het wild levende soorten, ook al zijn ze in gevangenschap geboren. Er zijn zo'n twintig uitzonderingen waaronder bruine rat, waterbuffel, varken, paard, hond en kat.
Hoeveel circussen hebben wilde dieren?
Jaarlijks ziet Nederland twintig tot 25 circussen met wilde dieren langstrekken. Belly Wien heeft de meeste. Carré zette afgelopen kerst zestien leeuwen in de piste.
Om hoeveel dieren gaat het?
Zo'n 250, waaronder 87 kamelen, dertig tijgers, 21 olifanten en tien apen, maar ook twee krokodillen, twee struisvogels en twee pinguïns.
undefined