'Verbod op plastische chirurgie onder 25 jaar'

(Novum) - Ruim de helft van de Nederlanders wil dat plastische chirurgie onder de 25 jaar verboden wordt. Van de 55-plussers vinden zelfs twee op de drie mensen dat er zo'n verbod moet komen. De groep waarover het gaat, 18 tot 25-jarigen, voelt er zelf minder voor. Bijna zes op de tien zien zo'n verbod niet zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van RTL.

Uit het onderzoek blijkt overigens niet dat de leeftijdsgroep in kwestie smacht naar chirurgische ingrepen. Elf procent van de jongeren heeft wel eens overwogen naar de plastisch chirurg te gaan, terwijl van alle Nederlanders twaalf procent daar wel eens over heeft gedacht. Vrouwen overwegen plastische chirurgie vaker dan mannen.

Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijk tevreden over hun uiterlijk. Slechts zes procent geeft aan niet zo tevreden of zeer ontevreden te zijn. Een kwart van de Nederlanders is zeer tevreden over zichzelf. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt ook dat anderen hem aantrekkelijk vinden.

Vier procent van de Nederlanders heeft wel eens aan zich laten sleutelen. Van de jongeren tot 25 jaar is dat twee procent.

Een gratis behandeling zou voor een op de zes Nederlanders reden zijn om onder het mes te gaan. Ook hiervoor geldt dat vrouwen vaker van zo'n aanbieding gebruik zouden maken dan mannen.

Een op de acht Nederlanders vindt dat iemand die cosmetische chirurgie overweegt eerst met een psycholoog moet praten. Een bijna even grote groep vindt dat plastische chirurgie vaak onnodig wordt toegepast.

De meeste ingrepen kunnen zich niettemin verheugen op begrip van de gemiddelde Nederlander. Flapoorcorrecties, littekencorrecties en ooglidrevisies kunnen op veel steun rekenen. Ook voor borstverkleiningen is begrip. Mannen tonen echter meer begrip voor borstvergrotingen dan voor een verkleining.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden