Verbod op pijnigen dieren geldt niet voor stierenvechten

Franse raad: Corrida is cultuurgoed

Stierenvechten is een beschermd cultuurgoed en blijft dat ook in Frankrijk. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Constitutionele Raad, die zich over de corrida heeft gebogen.

Dierenrechtenactivisten hadden om het oordeel van de raad gevraagd, om een eerste stap te zetten op weg naar de afschaffing van het stierenvechten. Volgens de raad is het weliswaar strafbaar om een dier pijn te doen of te martelen, maar gaat het wetsartikel waarin dit wordt omschreven (artikel 521-1 van het Wetboek van Strafrecht) niet op voor de corrida.

Stierenvechten geldt volgens dezelfde tekst als een 'ononderbroken lokale traditie' waarvoor een uitzondering bestaat. De raad meent dat deze bepaling niet tot ongelijke behandeling leidt. De uitzondering, die ook geldt voor de hanengevechten op de Antillen, is zelfs 'precies, objectief en rationeel'.

"Een politiek gemotiveerde beslissing", aldus het radicale anti-corridacomité, de CRAC. De socialistische minister van binnenlandse zaken Manuel Valls heeft zich onlangs nadrukkelijk voor de corrida uitgesproken. "In een land in crisis", zei Valls, "en met Fransen die twijfelen aan hun identiteit, moet je voorkomen dat alles op elkaar gaat lijken. Wij hebben behoefte aan wortels. Laat die alsjeblieft zitten, trek ze niet uit."

De kwestie verdeelt Frankrijk, maar niet langs partijpolitieke lijnen. Voor- en tegenstanders in de politiek laten zich aan beide zijden van het spectrum gelden.

Hetzelfde geldt voor bekende Fransen. Brigitte Bardot en Alain Delon zijn actief voor de CRAC, Gérard Depardieu en Eric Cantona zijn voor het behoud van de tauromachie.

Volgens opiniepeilers is een meerderheid van de Franse bevolking voor afschaffing.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden