Verbod op nertsenfokkerijen al lang aangekondigd

De fokkers van pelsdieren mogen dan woedend zijn -zij kunnen zich niet overvallen voelen. Want het vrijdag genomen besluit van het kabinet om het houden en doden van dieren voor hun pels te verbieden, ligt in de lijn van een eerder verbod op het houden van vossen en chinchilla's, het sluit aan bij ontwikkelingen in de Europese Unie en het doet recht aan de breed gedragen maatschappelijke wens een eind te maken aan het fokken van dieren voor hun vacht.

Hans Schmit

Bovendien had minister Brinkhorst (landbouw) vorig jaar april reeds bepaald dat bij een eventueel verbod nieuw begonnen nertsenfokkerijen niet voor de overgangsmaatregel van tien jaar in aanmerking komen.

De maatschappelijke weerstand tegen bont vond in 1999 weerklank in de Tweede Kamer. Op 1 juli werd met steun van PvdA, D66, GroenLinks, SP en RPF een motie aangenomen waarin werd gevraagd het bedrijfsmatig fokken van nertsen, gericht op de productie van bont, te verbieden. Volgens de partijen rechtvaardigt het doel van bontproductie de instandhouding van de nertsenhouderij niet.

Eerder was het fokken van vossen en chinchilla's verboden en minister Brinkhorst liet weten vanuit zijn ethische gezindheid eveneens 'niet positief' te staan tegenover de nertsenfokkerij. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de bedrijfstak moet hij de beëindiging daarvan zorgvuldig overwegen.

Ook wilde Brinkhorst de Europese aspecten van een verbod in kaart brengen en het standpunt van de Europese Commissie afwachten over een Brits voorstel dat het fokken en doden van dieren vanwege de waarde van hun vacht verbiedt. Dat voorstel is vorig jaar door het Lager- en Hogerhuis aangenomen.

Lieke Keller van Bont voor Dieren: ,,In Engeland worden de pelsdierfokkerijen de komende tijd opgekocht zodat in uiterlijk 2003 de laatste fokkerij de poorten sluit. Engeland en Nederland staan beslist niet alleen. In Oostenrijk kennen enkele deelstaten een verbod op het fokken van pelsdieren; andere deelstaten hebben zulke strenge welzijnseisen gesteld dat de pelsdierfokkerij uit economisch oogpunt niet meer rendabel is. De laatste pelsdierenfarm in Oostenrijk ging in 1998 dicht. In Zweden gaan voor vossen zulke strenge eisen gelden dat de fokkerij bedrijfseconomisch niet interessant meer is; de Zweden overwegen dat ook voor nertsen te doen. En in Duitsland kennen de deelstaten Hessen en Beieren een fokverbod voor pelsdieren.''

De pelsdierfokkers vrezen verplaatsing van de fokkerij naar andere landen, waar minder oog voor welzijn zou zijn dan in Nederland, waar de fokkers hebben geïnvesteerd in de verbetering van de leefomstandigheden van nertsen. Lieke Keller deelt die vrees niet: ,,Bij een verplaatsing van de productie binnen Europa gelden de aanbevelingen van de Raad van Europa en die zijn vrijwel identiek aan die uit het plan van aanpak voor de nertsenhouderij van de Nederlandse pelsdierfokkers. Wij vinden de verbeteringen marginaal, net zoals overigens de meerderheid van de Tweede Kamer. Die was er in juli 1999 niet van overtuigd dat dat plan van aanpak tot voldoende welzijnsverbetering had geleid en steunde de motie die om het nu aangekondigde verbod vraagt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden