Verbod op katholiek afscheid in crematoria

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Vlaamse priesters mogen na 1 januari 2015 geen afscheidsplechtigheid meer houden in crematoria. De Vlaamse bisschoppen komen met dit verbod terug op een eerder gegeven toestemming dat katholieke geestelijken in het crematorium een gebedsviering mogen houden met de familie en vrienden van de overledene.

Zelf motiveren de Vlaamse bisschoppen kun verbod met het argument dat die viering in crematoria in de praktijk de uitvaartmis in een kerk is gaan vervangen. En dat is niet de bedoeling. Het crematorium kan niet als kerkgebouw fungeren. Rituelen als huwelijken en uitvaarten horen thuis in de geloofsgemeenschap, schrijven de bisschoppen. Ze zijn niet los verkrijgbaar, bijvoorbeeld in een crematorium.

Priesters mogen wel een gebed uitspreken bij het afscheid vlak voor de kist de oven ingaat, maar niet meer dan dat. De katholieke kerk in Vlaanderen is niet tegen crematie, zei aartsbisschop Léonard begin dit jaar al. In 1993 kwam een richtlijn voor een gebedsviering in een crematorium. Vanaf 2003 gaven bisschoppen aan priesters en diakens toestemming (mandaat) om in een crematorium een katholiek afscheidsritueel te leiden.

Als reden voor het verbod geven de bisschoppen aan dat het aantal crematies in Vlaanderen is toegenomen.

In Nederland mogen katholieke priesters wel een afscheidsviering in een crematorium leiden. Voor zulke vieringen is in 2009 een liturgie opgesteld. Een mandaat voor priesters, zoals in België, kent de kerk in Nederland niet.

In Nederland is vorig jaar bijna 60 procent van de overledenen gecremeerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden