Verbod op gebruik sociale media is unieke uitspraak

Advocaat: Mooi vonnis voor slachtoffers internetpesten

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Het is een unieke gerechtelijke uitspraak in Nederland: een verbod op het gebruik van social media, opgelegd aan een man uit Noord-Holland. Na beledigende teksten aan het adres van zijn ex-partner mag hij een jaar lang geen gebruik maken van diensten als Facebook en Hyves. Een opvallende uitspraak, vindt Reindert van der Zaal, advocaat mediarecht bij het Amsterdamse kantoor Kennedy Van der Laan. "Dit is echt uniek. Bij een contactverbod verbiedt de rechter het contact met één persoon. Maar bij zo'n sociale-mediaverbod neemt de rechter de mogelijkheid weg om ook met anderen te communiceren. Dat is iets om even bij stil te staan."

Maar het kan wel?
"Ja, de rechter heeft een ruime bevoegdheid om een onrechtmatige daad op te heffen. Maar dit is wel een krachtige uitspraak. Normaal gesproken zie je dat onrechtmatige uitingen van Facebook of Hyves alleen maar verwijderd moeten worden. Wat hier waarschijnlijk meespeelt, is dat deze man zo'n verbod al eens had genegeerd."

Heeft zoiets zin? Deze man kan toch onder een andere naam iets plaatsen op Facebook? Volgens de advocate van zijn ex is daar mogelijk al sprake van.
"Dat ligt lastig. Je moet dan aantonen dat hij erachter zit. Dat kan als de teksten van dezelfde strekking zijn, gericht aan hetzelfde adres. Overstappen naar andere sociale mediasites is er ook niet bij, want het verbod geldt voor alle varianten. Doet hij dat wel, dan wacht hem een dwangsom van 250 euro per bericht per dag. Laat hij de teksten staan, dan kan de ex-partner sociale mediasites sommeren om de teksten te verwijderen. Voor slachtoffers van online-pesten is dit een mooie uitspraak. Ik verwacht dat het vonnis in komende zaken vaak aangehaald wordt."

Facebook trekt zich er niet veel van aan. Volgens de advocate van de ex reageren ze niet op mails en bestaat het profiel van de man nog steeds, alleen nu afgeschermd. Ze denkt dat de Amerikanen niet onder de indruk zijn van zo'n Nederlandse uitspraak.
"Dat kan. Het is lastig om daar wat aan te doen. Om Facebook tot het verwijderen van profielen te dwingen, moet de Nederlandse uitspraak door een Amerikaanse rechter omgezet worden. Dat zal niet gauw gebeuren, want de regels voor providers als Facebook lijken in de VS soepeler te zijn dan hier. Maar ook, of juist, voor Facebook geldt dat ze een hekel hebben aan negatieve publiciteit. Als dit verhaal breed in de media wordt opgepikt, reageren ze wel, denk ik."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden