'Verbod op gebruik siliconen slecht idee'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een algeheel verbod op het gebruik van siliconenimplantaten is geen goed idee. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgen (NVPC) vandaag. Het Meldpunt Klachten Siliconen wil zo'n verbod naar aanleiding van de onrust van de laatste maanden rond de lekkende PIP-implantaten.

Advocate Shanta Singh die zich hard maakt voor de belangen van de vrouwen met borstimplantaten, is van plan volgende week naar de rechter te stappen. Ze vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alle implantaten tijdelijk van de markt moet laten halen.

'Voor PIP-implantaten geldt het advies deze te laten vervangen, maar met andere implantaten is het risico op lekken of scheuren zeer beperkt', meldt de NVPC. Volgens de plastisch chirurgen zou een algeheel verbod op implantaten talloze vrouwen duperen, bijvoorbeeld vrouwen die na een borstamputatie vanwege borstkanker een borstimplantaat krijgen.

De NVPC ziet wel heil in een goede registratie van implantaten, zodat ze bij problemen snel zijn op te sporen. De plastisch chirurgen werken aan zo'n systeem.

Sinds eind vorig jaar is er onder vrouwen met borstprotheses van het merk PIP veel onrust ontstaan. Vrouwen zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen. De relatie tussen de borstprothesen en de ziekten is nooit duidelijk aangetoond.

De inspectie zei woensdag bij het advies te blijven dat vrouwen met PIP-implantaten, die moeten laten controleren op scheuren en lekkages.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden