Duinstrijd
Verbod op bouwen aan de kust blijkt pyrrusoverwinning
De Tweede Kamer dacht de plannen voor extra bebouwing aan de kust vakkundig van tafel te hebben geveegd, maar werd afgelopen weekend onaangenaam verrast: uit een inventarisatie van Natuurmonumenten blijkt dat er afgelopen drie jaar 1700 recreatiewoningen zijn bijgekomen en er nog ruim 5000 op stapel staan, of zelfs al in de steigers.
"Ik ben geschrokken van de situatie", zegt PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek, die zich vorige week liet rondleiden door Natuurmonumenten in de buurt van Callantsoog. "Begin dit jaar hebben we als Kamer gezegd dat we geen extra bebouwing willen aan de kust, maar nu blijkt de huidige situatie ook al zorgwekkend te zijn."
Voor de economie
Aanleiding voor die stellingname in januari was het besluit van minister Melanie Schultz (VVD, infrastructuur en milieu) om per 1 juli het algemeen bouwverbod langs de kust te laten vervallen. Zo zou er meer ruimte komen voor economische activiteiten, al kunnen projectontwikkelaars ook dan 'echt niet zomaar in de duinen bouwen', zei Schultz in deze krant. "We gaan van 'nee' naar 'nee, tenzij'."
Tekst loopt door onder foto.
De Kamer zag het hoe dan ook niet zitten en keerde zich, gesteund door natuur- en milieuorganisaties, onder de leus 'Bescherm de kust' nog diezelfde maand tegen het besluit. Schultz slikte haar plan in en daarmee leek de rust teruggekeerd. Tot dit weekend, toen Natuurmonumenten haar - op verzoek van NRC Handelsblad verrichte - onderzoek naar bestaande bouwprojecten wereldkundig maakte.
Cegerek wil nu 'de onderste steen boven'. Schultz mag aan haar uitleggen hoe het kan dat er zoveel bouwprojecten op stapel staan terwijl de Kamer recent nog zo'n duidelijk tegengeluid liet horen. "Worden de regels wel goed toegepast of gebeurt hier iets wat niet hoort te gebeuren? Wie houdt daar toezicht op, zodat we niet verrast worden door nieuwe bouwplannen aan de kust?"
Ook D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya betwijfelt of de lopende bouwprojecten aan alle voorwaarden voldoen. "Een paar jaar geleden golden dezelfde regels en zagen we niet zo'n groei. Worden de regels opgerekt? De minister moet de regie hebben. Juist ook omdat veel mensen hebben aangegeven hier geen Belgische toestanden te willen."
Cegerek en Koser Kaya vestigen hun hoop op het zogenoemde Kustpact, waarin overheid en betrokken instanties afspraken maken over wat wel en niet kan aan de kust. De PvdA wil dat de partijen 'harde afspraken' maken over nieuwbouw. D66 twijfelt over de voortgang. Koser Kaya: "Het zegt natuurlijk best een hoop als Natuurmonumenten zo aan de bel trekt. Zij zitten daar aan tafel."
Mooi en leeg
Minister Schultz liet vorige week weten dat ze de presentatie van het Kustpact uitstelt tot na de zomer. 'Draagvlak en zorgvuldigheid zijn belangrijke uitgangspunten', luidt haar verklaring. Schultz zei eerder in deze krant dat ze niet zit te wachten op ongebreidelde bouw van flats en bungalowparken in de duinen. "Wat mij betreft blijven ze zo mooi en leeg als mogelijk."