Verbod op belemmeringen farmaceutisch onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Farmaceutische bedrijven kunnen onderzoekers binnenkort niet meer dwingen voor hen ongunstige resultaten van patiëntenonderzoek geheim te houden. Ook kunnen zij zulk onderzoek niet meer zonder opgaaf van redenen stopzetten.

Dat is het gevolg van een bindende richtlijn voor de openbaarmaking van onderzoeksresultaten en de voortijdige beëindiging van onderzoek die op 1 januari van kracht wordt.

Secretaris Marcel Kenter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) heeft een bericht daarover in Trouw maandag bevestigd. De CCMO of erkende medisch-ethisiche commissies moeten vooraf toestemming voor patiëntenonderzoek geven.

Zonder opgaaf van redenen

Farmaceutische bedrijven die een nieuw geneesmiddel bijvoorbeeld in ziekenhuizen laten testen, leggen onderzoekers nu soms allerlei verplichtingen op. Zo moeten die toestemming vragen aan het bedrijf om de resultaten te publiceren. Als de resultaten voor het betreffende middel negatief zijn, kan het gebeuren dat die toestemming niet wordt gegeven. Ook worden onderzoeken soms zonder opgaaf van redenen gestaakt. Na 1 januari is dat in Nederland niet meer mogelijk. Sinds 2002 is al een regeling van kracht, maar die heeft geen bindend karakter.

Volgens de richtlijn moet het contract dat bedrijven met onderzoekers sluiten, worden opgenomen in het onderzoeksdossier dat door een erkende medisch-ethische commissie of het CCMO wordt beoordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden