Verbod motorbendes dreigt

Advocate Bandidos denkt dat ook die nieuwe poging zal mislukken

(ANP)

In de strijd tegen criminele motorbendes wordt opnieuw gekeken of het mogelijk is ze te verbieden. Dat bleek gisteren na topoverleg over motorbendes op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deelnemers aan dat overleg waren verscheidene burgemeesters, minister Ivo Opstelten en procureur-generaal Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie.

Er zijn zorgen over de toenemende spanningen onder zogenoemde outlawbendes in Nederland. Politie en justitie onderzoeken niet alleen individuele leden van motorclubs, maar ook chapters en groepen om te kijken of er sprake is van criminele organisaties. "Strafrechtelijk onderzoek kan voldoende materiaal opleveren om opnieuw een verbod te vragen. Daar wordt nadrukkelijk naar gekeken. Het hangt dus wel sterk af van wat we tegenkomen", aldus een woordvoerder.

Een eerdere poging om langs deze weg de Hells Angels uit te schakelen, mislukte in juni 2009. De Hoge Raad stak toen, na jarenlang procederen, een stokje voor het verbod van het Angels-chapter Northcoast uit Harlingen.

Daarna besloot het OM te stoppen met vergelijkbare procedures om de andere afdelingen van de Hells Angels in Nederland te verbieden en te ontbinden.

De Hoge Raad benadrukte destijds dat een verbod op een vereniging of stichting alleen in het uiterste geval kan worden uitgesproken. Een verbod is een ernstige inbreuk op de vrijheid van vereniging en vergadering, dat is een grondbeginsel van de Nederlandse rechtsstaat. Alleen als er sprake is van activiteiten die de samenleving ontwrichten, kan zo'n verbod worden uitgevaardigd. Dat ging toen niet op voor de Hells Angels, concludeerde de Raad.

Advocate Gitte Stevens van motorclub Bandidos gelooft niet dat motorclubs worden verboden als het OM een nieuwe poging gaat wagen. "Er zijn geen veranderde omstandigheden sinds justitie de Hell's Angels probeerde te verbieden. De argumenten van toen gelden nog steeds. Ik zou het vreemd vinden als de rechter nu tot een ander oordeel komt. Ik verwacht geen andere uitspraak", reageerde Stevens.

De aanvallen van de afgelopen tijd op woningen van leden van de Bandidos in Limburg kunnen volgens Stevens geen reden zijn motorclubs te verbieden, omdat de daders niet bekend zijn en dus niet duidelijk is of zij lid zijn van een rivaliserende club.

Eventuele misdragingen van een individueel lid van een motorclub kunnen niet worden toegerekend aan de rest van de club of een andere club, meent de raadsvrouw.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden