Verbod homohuwelijk Zuid-Afrika onwettig

(Novum/AP) - Het is volgens de Zuid-Afrikaanse grondwet verboden om stellen van gelijk geslacht uit te sluiten van het huwelijk. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof donderdag bepaald. Het Hof heeft de wetgever een jaar de tijd gegeven om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor homo's en lesbo's.

Zuid-Afrika wordt hiermee het eerste Afrikaanse land dat huwelijken tussen stellen van gelijk geslacht mogelijk gaat maken. Dat is nu slechts mogelijk in Nederland, België, Spanje en Canada. Het invoeren van het homohuwelijk zal waarschijnlijk op verzet stuiten van kerkelijke organisaties, die net als een groot deel van de bevolking fel tegen het homohuwelijk zijn.

Zuid-Afrikaanse regeringen hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk geweigerd het huwelijk open te stellen voor stellen van gelijk geslacht, maar lijkt daartoe door de rechter te worden gedwongen. Albie Sachs, de voorzitter van de Hofkamer die bepaalde dat het uitsluiten van homo's en lesbo's in strijd met de grondwet is, zei als toelichting op het arrest dat de passage in de wet die het huwelijk omschrijft als een verbintenis tussen een man en een vrouw in strijd is met het discriminatieverbod op basis van geslacht dat sinds 1994 in de Zuid-Afrikaanse grondwet staat.

Het elfkoppige rechtscollege oordeelde unaniem dat het verbod op het homohuwelijk geschrapt moet worden, al had een rechter de afwijkende mening dat dat met onmiddellijke ingang moest gebeuren. Als regering en parlement het huwelijk niet binnen een jaar openstellen voor stellen van gelijk geslacht, zal het Constitutionele Hof zelf de betreffende wettelijke bepaling wijzigen, aldus Sachs.

De uitspraak van donderdag werd gedaan in een zaak waarin het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof vorig jaar al bepaalde dat het verbod op het homohuwelijk in strijd met de grondwet is. Tegen dat oordeel was de regering in beroep gegaan bij het Constitutionele Hof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden