Religieus drankje

Verbod ayahuasca definitief na oordeel Hoge Raad

De werkzame stof van ayahuasca komt uit de Psychotria viridis. Beeld
De werkzame stof van ayahuasca komt uit de Psychotria viridis.

Een verbod op het hallucinogene drankje ayahuasca is een toegelaten beperking op de vrijheid van godsdienst. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag.

Het vervoer, bezit en gebruik van het hallucinogene drankje ayahuasca is definitief verboden in Nederland, zo oordeelt de Hoge Raad. Volgens het hoogste orgaan binnen de Nederlandse rechtspraak is een verbod op ayahuasca bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en daardoor een toegelaten beperking op de vrijheid van godsdienst.

Ayahuasca is een bruin en bitter drankje dat wordt gemaakt door het inkoken van twee planten die in het Amazonegebied groeien. Het bevat het psychoactieve bestanddeel dimethyltryptamine (DMT) dat op de opiumlijst staat, waardoor het brouwsel is verboden in Nederland. Behalve voor enkele kerkgenootschappen die ayahuasca beschouwen als sacrament. Zij mochten het drankje onder goede begeleiding schenken aan gelovigen. Maar daar komt verandering in nu de Hoge Raad meegaat in het oordeel van het hof van Amsterdam dat een verbod op DMT zwaarder weegt dan de vrijheid van godsdienst.

De zaak was tegen een lid van de stroming Santo Daime, dat enkele jaren geleden 33 kilogram ayahuasca uit Brazilië wilde importeren voor erediensten in de twee kerken in Amsterdam en Den Haag. De vrouw werd door het hof van Amsterdam veroordeeld zonder straf.

Normaal werd de invoer door Sainto Daime gedoogd, maar nu vervolgde Het Openbaar Ministerie (OM) de kerkgenootschap ‘voor het vervoer, gebruik en bezit van ayahuasca.’ Leden van Santo Daime kregen aanvankelijk steun van de rechter, die verwees naar de religieuze context van het gebruik. In 2018 kreeg het Openbaar Ministerie toch gelijk, waarop leden van Santo Daime naar de Hoge Raad stapten.

Genezing psychische ziekten

Dat het OM ayahuasca volledig wil uitbannen komt vooral doordat het middel de laatste jaren ook in steeds meer zogeheten ayahuascacentra wordt gedronken. Daar wordt het drankje geserveerd als alternatieve geneeswijze voor bijvoorbeeld psychische problemen. Tien jaar geleden was er nog een handje vol van deze centra, maar nu zijn er al zo’n zeventig verspreid door het land. Het probleem is dat niet goed valt te controleren of het drankje onder goede begeleiding wordt geschonken. Het drinken van ayahuasca kan met name voor mensen die gevoelig zijn voor angsten en psychoses of gebruikmaken van bepaalde medicijnen, zoals MAO-remmers, een risico zijn op het verergeren van de klachten.

Uit onderzoek van onder meer de universiteit van Maastricht bleek recent ook dat Ayahuasca mogelijk kan helpen bij de genezing van een aantal psychische ziekten, zoals depressie en burn-out.

Lees ook:

Ayahuasca, een heilig, maar gevaarlijk drankje dat verboden dreigt te worden

Het hallucinogene drankje ayahuasca is populair. Trouw sprak Irene Hadjidakis van het Braziliaanse kerkgenootschap Santo Daime. “Je drinkt ayahuasca – wij noemen het drankje Santo Daime – op een veilige manier, en met die ervaring ontdek je wie je bent en waarom je bestaat’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden