Verbod Australië is politieke zet

Het Australische verbod op gloeilampen staat niet op zich. Met de parlementsverkiezingen op komst, doet de regering van premier John Howard verwoede pogingen om zich een groener imago aan te meten.

Tot een paar jaar geleden maakten de Australiërs zich niet veel zorgen om het milieu en het broeikaseffect. Natuurlijk, per hoofd van de bevolking zijn de Australiërs de grootste vervuilers ter wereld. Maar een meerderheid van de bevolking was het met minister-president Howard eens om het Kyoto-verdrag niet te ondertekenen. Zo’n verdrag zou schade berokkenen aan de Australische economie. En de economie en werkgelegenheid gaan voor alles.

Maar het tij is gekeerd. Meer dan ooit worden de Australiërs met de neus op de klimaatfeiten gedrukt. Het land kent de ergste droogtecrisis sinds honderd jaar, veel steden en dorpen hebben een nijpend drinkwatertekort, bosbranden zijn heviger dan ooit en verwoestende stormen houden huis aan de kusten. De natuur is van slag en de algemene opinie is dat het broeikaseffect daarin een belangrijke rol speelt. De film van Al Gore over de opwarming van de aarde, ’An Inconvenient Truth’, had een enorme impact op de Australiërs.

De sociaal-democratische oppositie van de ALP, geleid door de nieuwe voorman Kevin Rudd, speelt de milieukaart zoveel mogelijk uit. In het najaar zijn er parlementsverkiezingen. Waarom heeft Howard, die al meer dan tien jaar aan de macht is, zo weinig gedaan aan het milieu, is de bijtende vraag. De strategie werkt. In opiniepeilingen staat de ALP aan kop en de oppositieleider is voor het eerst sinds vele jaren populairder dan de zittende premier.

Onder die druk is Howard bekeerd. Groen is niet langer vies. De premier heeft een nieuwe, energieke milieuminister benoemd. Howard houdt zich persoonlijk bezig met milieuonderwerpen als water. En nu dus een verbod op gloeilampen. Alles voor een beter imago.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden