Verbitterde Silvio hoopt op comeback

Ex-premier poogt Monti te bewerken Drie rechtszaken lopen gewoon door

Silvio Berlusconi is geen premier meer, maar van het politieke toneel verdwijnen is er niet bij. Italiaanse media melden dat de ex-premier verbitterd is dat hij aan de kant is geschoven, omdat hij denkt toch heel wat te hebben bereikt. "Italië is een land dat op de tweede plaats in Europa komt, vlak na Duitsland en vóór Zweden, als we de staatsschuld en de particuliere spaargelden bij elkaar optellen", schreef hij gisteren in een brief aan het congres van een kleine rechtse partij. "Italië kan rekenen op bedrijven die blijven exporteren, op een werkloosheid die onder het Europese gemiddelde zit en op het grootste artistieke erfgoed van de wereld."

Zaterdag heeft Berlusconi nog geprobeerd om invloed uit te oefenen op de komende regering. Tijdens een lunch met zijn opvolger heeft hij aangedrongen op een paar ministersposten voor mensen uit zijn eigen kamp, en op verkiezingen in 2012. Maar Mario Monti is niet op die eisen ingegaan.

Verschillende media melden dat Berlusconi Monti ook zou hebben gevraagd om garanties dat hij niet gaat sleutelen aan de kieswet, aan het justitiële systeem en aan de wetgeving op het gebied van telecommunicatie - gebieden waarin de mediamagnaat grote (zakelijke) belangen te verdedigen heeft. Monti zou hebben gezegd zich niet met die kwesties bezig te gaan houden; hij heeft dringender, economische zaken aan zijn hoofd.

Als leider van de grootste partij in het parlement houdt Berlusconi uiteraard invloed op de Italiaanse politiek, en middels zijn gigantische media-imperium ook op de publieke opinie. Zijn fractie zal het kabinet-Monti steunen, maar 'we kunnen zo de stekker eruit trekken', zou Berlusconi tegen partijgenoten hebben gezegd. In de brief van gisteren zegt hij ook te hopen 'het pad van het regeren te hernemen'.

De drie rechtszaken waarin de oud-premier in Milaan in de beklaagdenbank zit - wegens fraude, omkoping en het betalen voor seks met een minderjarig meisje - lopen gewoon door. Berlusconi was als regeringsleider al niet onschendbaar. Nu hij alleen nog maar Kamerlid is, heeft hij minder excuses om zittingen uit te laten stellen. Hij wordt op 21 november weer in de rechtszaal verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden