Verbijstering over lintje Dutchbat Srebrenica

door George Marlet

Nabestaanden en overlevenden van de massamoord in Srebrenica zijn geschokt en verbijsterd over het besluit van Defensie om de militairen van Dutchbat-III te onderscheiden.

„Krankzinnig en onbegrijpelijk. Betekenen achtduizend slachtoffers dan niets?” zegt Muska Begovic-Omerovic. Haar grootvader, vader en broer zijn in juli 1995 door militairen van het Bosnisch-Servische leger vermoord. Het Nederlandse VN-bataljon kon de moord niet verhinderen. Begovic: „En dan gaan ze straks naar huis met een medaille en het gevoel ’wij hebben goed gehandeld’. Dat lijkt op het communistische regime dat wij vroeger hadden.”

Volgens het Interkerkelijk Vredesberaad staat de onderscheiding in „schril, pijnlijk en stuitend contrast” met de manier waarop Nederland omgaat met overlevenden en nabestaanden van de massamoord. „Dit bevestigt weer dat Nederland alleen met zichzelf bezig is”, zegt woordvoerder Dion van den Berg.

Minister Kamp van defensie heeft besloten een speciaal ’draaginsigne Dutchbat III’ toe te kennen „als symbool van erkenning voor de ongeveer 850 militairen die in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld.”

De veteranen zijn blij met het insigne. Na jaren verguizing volgt publieke erkenning dat „we gedaan hebben wat we konden en mochten”. De rol van het bataljon is in 2002 al genuanceerd door het Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie, maar de onderscheiding weegt zwaarder.

Hasan Nuhanovic, destijds tolk van Dutchbat, reageert gelaten op het bericht. „Ik heb geen Nederlandse militair gezien die iets heeft gedaan waarvoor hij een medaille heeft verdiend. Er zijn op zijn minst enkele officieren die strafrechtelijk vervolgd moeten worden.” Nuhanovic probeert de Nederlandse staat aansprakelijk te stellen voor de dood van zijn ouders en broer, die in juli 1995 de Nederlandse basis in Potocari moesten verlaten.

Minister Kamp zal het insigne op 4 december in Assen uitreiken. Defensie betaalt de reiskosten voor militairen en veteranen, ook als die uit het buitenland moeten komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden