Verbieden van ’pedo-partij’ inzet juridische strijd

Een verbod op de PNVD, een partij voor pedofielen. Dat is vrijdag de inzet van een kort geding. Juridisch gezien wordt een verbod nog een hele klus. Want het is in Nederland vrijwel onmogelijk om een politieke partij te verbieden die langs democratische weg de wet wil veranderen.

Sinds 1999 volgt Ireen van Engelen pedofielen dagelijks op internet. Samen met slachtoffers pleit zij komende vrijdag in kort geding voor een verbod op de ’pedo-partij’ PNVD.

De Amsterdamse pedagoge Van Engelen (57) bijt zich sinds eind jaren negentig vast in de wereld van de pedofielen. Aanleiding was een onderzoek naar haar familiestamboom. Op zolder bij een nichtje vond ze brieven van haar neef, een in Indonesië wonende pedofiel, die contacten onderhield met allerlei gelijkgestemden. Ze schrok van de toon en feitelijkheden in die briefwisseling en besloot het fenomeen te gaan ’bestuderen’. Ze publiceerde twee boeken over het onderwerp.

Het bestuderen doet Van Engelen minutieus. Je zou het ook hinderlijk volgen kunnen noemen. „Pedofielen bevestigen elkaar de hele tijd in de aanname dat er niets mis is met hun gevoelens. Ik zie betrekkelijk rustige en eenvoudige jongens zich voor de eerste maal aanmelden op een forum. En na verloop van tijd groeien ze uit tot overtuigde pedofielen.”

Ze legt van iedereen die zich in pedofielenkringen begeeft een dossier aan. Ze spaart alles wat mensen op internet onder hun nickname (schuilnaam) publiceren. „Ze wanen zich veilig op internet, maar ik houd alles bij. Hoewel ik het vooral interessant vind om te weten hoe een jongen uiteindelijk pedofiel wordt, is een bij-effect van mijn dossiervorming dat ze zich bekeken voelen.”

Van Engelen gaat daarbij zelfs zover dat ze tijdens uitstapjes van pedofielenclubs heimelijk foto’s neemt. „Ik ben nu eenmaal minder aan regels gebonden dan justitie.”

Wetenschappers en journalisten laten zich vaak inpakken door pedofielen, vindt Van Engelen. „Ze zitten gewoon bij Barend & Van Dorp met hun muzikale ’pedo top-100’.” Het steekt haar dat pedofielen onder de vlag van entertainment de massamedia bereiken. „Ze manipuleren en provoceren ook. Nu dreigen ze weer in het openbaar een jodenster met ’pedo’ erop te gaan dragen.”

De kring van actieve Nederlandse pedofielen doet er alles aan om seks met kinderen als de normaalste zaak van de wereld te bestempelen, zegt Van Engelen. En daar schuilt volgens haar ook het gevaar in een partij als de PNVD. „Ze zeggen tegen jonge jongens: het is heel normaal om pedofiele gevoelens te hebben. Maar dat is helemaal niet zo. Ze bevestigen elkaar telkens weer en de wetenschap heeft geen antwoord. Ze worden eerder gedekt door bepaalde academici.”

Zij en enkele slachtoffers in een Zwolse zedenzaak willen met het kort geding vooral een signaal afgeven. „Ik zie wat het losmaakt in de samenleving. Ik zie wat de oprichting van zo’n partij doet met de slachtoffers. Daarom ben ik tegen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden