'Verbied verkoop van militaire wapens'

Bloemen voor een ziekenhuis in Orlando waar slachtoffers van de schietpartij naartoe zijn gebracht. Beeld epa
Bloemen voor een ziekenhuis in Orlando waar slachtoffers van de schietpartij naartoe zijn gebracht.Beeld epa

De schietpartij in Orlando, waarbij zeker vijftig doden zijn gevallen, is volgens het Gun Violence Archive de vijftiende grote schietpartij in Florida sinds dit jaar. De Democratische senator Bob Casey vindt het tijd voor een verbod op militaire wapens en op de verkoop van wapens aan vermoedelijke extremisten.

"Het is tijd om op te treden tegen geweld met vuurwapens", zegt Casey in een verklaring. "We moeten mensen die op terroristische watchlists staan verbieden om wapens te kopen, en bij alle verkopen eerst een onderzoek instellen."

De schutter van Orlando was bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI, meldt CNN. Volgens de Amerikaanse nieuwszender had de FBI de 29-jarige Omar Mateen op de radar als een aanhanger van Islamitische Staat.

Ongecontroleerde wapenverkoop
De Amerikaanse president Obama wil al langer een einde maken aan de ongecontroleerde wapenverkoop in de VS. Jaarlijks sterven ruim 30.000 Amerikanen door wapens. Een derde van de huishoudens bezit een wapen.

Volgens het Gun Violence Archive (GVA) zijn er dit jaar al 207 mensen omgekomen bij schietpartijen, inclusief de vijftig doden in Orlando. Vooral in de steden is een grote meerderheid voor het beperken van wapenbezit, maar ook landelijk stijgt dit aantal Amerikanen: van 52 procent twee jaar geleden tot 58 procent in december vorig jaar.

Obama omschreef de schietpartij in Orlando als 'een daad van haat en terreur', en noemde de aanslag in de homobar een aanslag op alle Amerikanen. Hij benadrukte dat de schietpartij laat zien 'hoe makkelijk het is om de hand te leggen op een wapen waarmee je mensen kunt neerschieten in een school, gebedshuis, bioscoop of nachtclub'. "We moeten ons afvragen of dit het soort land is waarin we willen leven", aldus Obama.

null Beeld afp
Beeld afp

Grote schietpartijen in de VS sinds 1999

2015: San Bernardino, Californië. Een man en een vrouw schieten 14 mensen dood in San Bernardino. Zij kwamen later om in een kogelregen van de politie.

2015: Roseburg, Oregon. Op een school vallen vijftien doden en raken twintig mensen gewond. De dader wordt doodgeschoten.

2012: Newtown, Connecticut. Twintig jonge kinderen en zes volwassenen worden doodgeschoten op een basisschool in Newtown. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Aurora, Colorado. Tijdens de vertoning van Batman-film 'The Dark Knight Rises' schiet de 24-jarige James Holmes, verkleed als de Joker, twaalf mensen dood. Bijna zestig mensen raken gewond.

2012: Oakland, Californië. Zeven mensen komen om door een schietpartij op een christelijke universiteit in Oakland.

2011: Tucson, Arizona. Een 22-jarige man begint tijdens een politieke bijeenkomst bij een supermarkt om zich heen te schieten. Zes mensen komen om het leven.

2009: Fort Hood, Texas. Legerpsycholoog Nidal Hasan opent het vuur op het personeel van een militaire basis, waarbij 13 doden en 42 gewonden vallen.

2007: Omaha, Nebraska. Een 20-jarige schutter schiet zijn machinegeweer leeg in een winkelcentrum. Er vallen 9 doden en 5 gewonden.

2007: Blacksburg, Virginia. Een student van de Virginia Tech Universiteit schiet 47 mensen neer van wie er 32 overlijden. De dader pleegt zelfmoord.

2006: Nickel Mines, Pennsylvania. Een vrachtwagenchauffeur vermoordt vijf schoolmeisjes op een school voor Amish en verwondt zes anderen voordat hij zichzelf van het leven berooft.

2005: Brookfield, Wisconsin. Een man richt een bloedbad aan tijdens een kerkdienst, waarbij zeven mensen omkomen.

1999: Littleton, Colorado. Twee tieners schieten op Columbine High School twaalf medeleerlingen en een leraar dood en plegen daarna zelfmoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden