Verbied de boerka toch

Afgelopen week in het nieuws: vrouwen die tijdens een sollicitatiegesprek een boerka dragen en die in de gemeente Utrecht een bijstandsuitkering trekken, lopen kans hun uitkering (deels) kwijt te raken. Ik ben het niet vaak met Rita Verdonk eens, maar in dit geval juich ik haar plan naar de haalbaarheid van een verbod op het dragen van de boerka in bepaalde situaties van harte toe.

In een islamitisch land als Turkije is zelfs het dragen van een hoofddoek op scholen en universiteiten verboden. Wat de bewuste vrouwen in de privé-sfeer doen, moeten ze zelf weten (in Istanbul heb ik herhaaldelijk studentes met onbedekt hoofd de universiteit zien verlaten, waarna ze buiten schielijk hun hoofddoek weer aandeden). Het verbod hierop staat in Turkije onder druk. Seculiere politici en het invloedrijke leger zijn tegen het opheffen van het verbod. De hoofddoek wordt door tegenstanders gezien als een symbool van de politieke islam.

Wanneer de hoofddoek al verboden is in Turkije, laten we dan alsjeblieft in Nederland op z`n minst het dragen van de boerka in bepaalde situaties verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden