Verbeter het lot van de onderzoeker

HANS RADDEREMERITUS HOOGLERAAR FILOSOFIE en INITIATIEFNEMER PLATFORM HERVORMING NEDERLANDSE UNIVERSITEITEN

De politieke reacties op Jet Bussemakers Wetenschapsvisie 2025 zijn verdeeld. Maar over één punt lijkt er consensus te zijn: er moet nu echt iets gedaan worden aan het zeer hoge percentage tijdelijke wetenschappers aan de universiteiten: ruim 40 procent, meer dan twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde. Dat grote verschil kan niet gerechtvaardigd worden door de aard van het wetenschappelijke werk.

Ook Bussemaker is bezorgd over het grote aantal wegwerpwetenschappers. Een meer stabiele overheidsfinanciering van deze instellingen kan helpen het probleem aan te pakken, denkt zij.

Maar de belangrijkste oorzaak van dit probleem is de permanente competitie om onderzoeksgeld. Omdat de eerste geldstroom tekort schiet, moet het merendeel van de kosten van het universitaire onderzoek betaald worden uit externe subsidies. Maar deze financiers ondersteunen uitsluitend tijdelijke projecten.

Bussemakers idee van een meer stabiele financiering gaat ervan uit dat de eerste geldstroom, gemiddeld per jaar, gelijk blijft. Maar dat betekent dat de door haar gesuggereerde 'oplossing' niet kan werken. Het punt is dat de samenstelling van het huurleger wegwerpwetenschappers steeds verandert. Een groot deel ervan wordt na kortere of langere tijd inderdaad weggeworpen en vervangen door nieuwe lotgenoten. Dit maakt het in vaste dienst nemen van een substantieel deel van de tijdelijke wetenschappers volstrekt onhaalbaar.

De conclusie is duidelijk. Als het de politiek en de universiteiten echt ernst is met dit probleem, dan moet de eerste geldstroom drastisch worden verhoogd. Dit kan door een overheveling van fondsen van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, naar de eerste geldstroom.

Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste komen er bij de universiteiten minder tijdelijke medewerkers binnen via NWO-subsidies. Een verkleining van de invloed van NWO op de universitaire wetenschap heeft als bijkomend voordeel een verlichting van de uitvoerig gedocumenteerde problemen die voortvloeien uit de huidige rol van NWO.

Ten tweede wordt zo een groter deel van het universitaire onderzoek en onderwijs door vaste medewerkers gedaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden