Verbeten strijd om hypotheken barst los

Een prijzenoorlog wil Rabobank-directeur Karel Plasman het niet noemen. Toch verlaagt de bank de rente voor hypotheken drastisch om verloren marktaandeel terug te winnen. ,,De strijd om de klant is begonnen'', dreigt de bankier.

Van onze redactie economie

Maandag zakt de rente 0,6 procent naar 5,9 procent. De korting geldt voor contracten met een rentevaste periode van maximaal vijf jaar. De Rabobank bracht vorig jaar 21,9 procent van de hypotheken aan de man. Het marktaandeel zakte dit jaar naar 21 procent. Vier jaar geleden zat de bank nog op een kwart van de markt.

Schuldig aan het tanende marktaandeel is volgens Plasman de hypotheekbemiddelaar. Zij raden de consument zelden aan om een hypotheek bij de Rabobank te nemen want die betaalt geen provisie. Andere banken geven 2 of 3 procent van het hypotheekbedrag.

Zestig procent van alle hypotheken wordt afgesloten via de bemiddelaars. De verzekeraars krijgen volgens de Rabo 84 procent van de hypotheekklanten binnen via deze tussenpersonen. Bij ABN Amro en ING zijn deze percentages 71 en 55 procent. De Rabo zelf sluit 16 procent van de hypotheken af via de bemiddelaars.

Volgens de Rabobank houden de bemiddelaars klanten vaak alleen het rentepercentage voor. Als zij de consumenten ook zouden vertellen wat de andere kosten bij de bank zijn, zoals de provisie en de premie die betaald moet worden voor de aan de geldlening gekoppelde levensverzekering, kan het plaatje er anders uitzien. Die kosten moet de klant ook betalen. Dan is de Rabobank goedkoper dan andere banken, zegt hij.

Plasman staaft zijn bewering met een berekening van de effectieve rente door de Consumentenbond. Daarmee wordt het bedrag duidelijk dat de klant werkelijk betaalt. In dat staatje is de rente van de Rabobank 6,3 procent. Als alle kosten en het belastingvoordeel van de renteaftrek worden meegewogen komt als werkelijke rente 2,02 procent uit de bus. Reaal heeft een lagere rente, 6,2 procent, maar is volgens het overzicht in werkelijkheid duurder dan de Rabobank, namelijk 2,16 procent.

Rob Dorscheidt van de Consumentenbond vindt dat hypotheekbemiddelaars in plaats van de gewone rente moeten laten zien wat klanten daadwerkelijk per maand betalen. ,,Bij dat overzicht moeten ze ook de banken betrekken die geen provisie betalen. Dan heb je een eerlijke vergelijking. De Rabobank geeft nu aan wat de werkelijke kosten zijn en verlagen tegelijk de rente. Ik denk dat andere banken niet achterblijven. Dit kan wel eens een prijzenoorlogje worden.''

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de Rabobank 'treffend de knuppel in het hoederhok' gooit. ,,Er moet beter inzicht komen in de kosten. Nu weet de klant niet zeker of de bemiddelaar de goedkoopste hypotheek aanbiedt'', zegt directeur Frank van Loon.

Rabo-directeur Plasman zegt dat zijn bedrijf zich te makkelijk klanten liet ontfutselen. ,,Wij zijn te bescheiden geweest. Nu nemen wij de handschoen op.'' De Hypotheker is met 120 kantoren de belangrijkste bemiddelaar.

Directeur Bas Millenaar: ,,De Rabobank besloot negen jaar geleden de samenwerking met ons te staken. Zij verkopen verzekeringen via hun eigen kantoren. Dat kost ook geld. Dat zijn ook kosten. Daarom is het logisch dat wij provisie vragen. Alle banken werken met ons samen, behalve de Rabobank. Zij zijn gewoon ontevreden omdat ze marktaandeel verliezen. De laagste rente is niet altijd de beste. Dat maken wij de klant duidelijk en wij vertellen wat een lening netto per maand kost. Zo krijg je een objectieve vergelijking.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden