Verbeet pleit voor meer lager opgeleide Kamerleden

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Beeld ANP
Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.Beeld ANP

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt dat er in het parlement meer mensen zouden moeten zitten die een lagere opleiding hebben maar veel levenservaring.

ANP

'Het zou meer mensen het gevoel kunnen geven dat het parlement er niet alleen vóór hen is maar dat het ook ván hen is', aldus Verbeet vandaag bij de presentatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2011.

Sinds de laatste verkiezingen is de Tweede Kamer voor 90 procent samengesteld uit mensen met een academisch of hbo-diploma. In de samenleving als geheel is dat maar 30 procent, zo benadrukte Verbeet. Ze vindt de vraag gerechtvaardigd of de 70 procent lager opgeleiden zich nog wel vertegenwoordigd voelt door de parlementariërs.

Verbeet wil dat politieke partijen bij de samenstelling van nieuwe kandidatenlijsten nadenken over de representatie. Dat ook het taalgebruik in het parlementaire debat dan zal veranderen, neemt Verbeet op de koop toe. 'Ongepolijst taalgebruik' is volgens haar van alle tijden. 'De Tweede Kamer is allang geen Heerensociëteit meer.'

Ze wees erop dat uit het jaarboek blijkt dat ook voor 1940 harde woorden niet werden geschuwd. In buurlanden keek men er volgens haar vreemd van op dat de toon van het debat tijdens de politieke beschouwingen hier tot zoveel ophef leidde. Onder meer PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte botsten toen verbaal hard.

Verbeet zei te begrijpen dat sommige kijkers zich ergeren aan de toon, maar in een scherp debat horen volksvertegenwoordigers de tegenstellingen te laten zien. ,,Van forse taal hoeft niemand bang te zijn.''

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden