'Verbeet had term 'islamitisch stemvee' niet mogen tolereren'

Gerdi Verbeet ©ANP Beeld
Gerdi Verbeet ©ANP

Het is 'zeer spijtig' dat Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet niet ingreep toen PVV-leider Geert Wilders de allochtone aanhang van de PvdA 'islamitisch stemvee' noemde, vindt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). In een brief vragen zij Verbeet de normen en het respect in de Tweede Kamer actiever te bewaken.

Wilders zei tijdens een debat afgelopen donderdag dat de PvdA van Job Cohen "Nederland 30 jaar heeft laten volstromen met islamitisch stemvee".

Volgens het SMN heeft Verbeet als bewaker van respectvolle en fatsoenlijke omgangsnormen in het huis van de democratie nagelaten de normen te bewaken. "Dat vind ik en velen met mij zeer spijtig", schrijft SMN-voorzitter Farid Azarkan. "Want wederom heeft de heer Wilders de Nederlandse moslims gereduceerd tot een overtollig bijproduct van de Nederlandse samenleving onder de vlag van de vrijheid van meningsuiting. Met zijn uitspraak voegt Geert Wilders een nieuwe kwalificatie toe aan zijn repertoire van beledigen en kwetsen van een grote groep Nederlandse burgers."

SP-fractievoorzitter Emile Roemer verliet na de uitspraken van Wilders uit protest de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ook premier Mark Rutte nam er afstand van. Het SMN had graag gezien dat Verbeet had ingegrepen. "U heeft als bewaker van respectvolle en fatsoenlijke omgangsnormen in het huis van de democratie nagelaten om deze normen te bewaken. Dat vind ik en velen met mij zeer spijtig'', aldus Azarkan.

Ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft kritiek op de in zijn ogen passieve houding van zijn opvolgster. "Het is zeer ongebruikelijk om je over je opvolgster uit te laten, maar ik ben geschokt dat er binnen het hoogste orgaan in onze democratie gesproken wordt over 'islamitisch stemvee'. Op basis van het reglement van orde had de voorzitter kunnen verzoeken om beledigende woorden terug te nemen'', aldus Weisglas woensdag.

"Ze had de microfoon kunnen indrukken en zeggen dat discriminerende taal niet thuishoort in de Tweede Kamer. Zo'n opmerking zou vervolgens ook in de handelingen van de Kamer worden opgenomen, waardoor het ook in de toekomst duidelijk is. Nu dat niet is gebeurd, ontstaat er een langzame gewenning. Als je je hier niet tegen teweerstelt dan zegt men: 'dit is toch al eerder gezegd in de Tweede Kamer?' Zo wordt het gewoon om zoiets te zeggen'', analyseert Weisglas.

De VVD-coryfee is daarom blij met de wegloopactie van Roemer. "Daarvoor zou ik willen applaudisseren, maar het zou niet nodig moeten zijn. De voorzitter moet de grenzen van de goede normen bewaken in de Tweede Kamer.''

Een woordvoerdervan Verbeet liet weten dat niet de voorzitter, maar de parlementariërs zelf hun collega's moeten aanspreken op aanstootgevend taalgebruik. Dat is volgens de woordvoerder begin 2007 afgesproken.

Als een Kamerlid zich door andermans woorden tijdens een debat beledigd voelt, kan hij of zij daarvan een zogeheten persoonlijk feit maken en daarmee aangeven er afstand van te nemen. Ook Kamerleden kunnen elkaar op het taalgebruik aanspreken. De voorzitter neemt geen deel aan het debat, aldus de woordvoerder.

Hij wijst er op dat Verbeet wel kan ingrijpen als mensen of groepen worden beledigd die zichzelf niet kunnen verdedigen, tenzij een Kamerlid in actie komt. Volgens de woordvoerder hoefde Verbeet afgelopen donderdag niet in actie te komen omdat SP-leider emile Roemer uit protest de Kamer verliet.

Hij wees er verder op dat het woord stemvee al heel vaak is gebruikt tijdens een debat, maar niet in combinatie met het bijvoeglijk naamwoord islamitisch.

Vroeger was het zo dat de voorzitter een Kamerlid kon verzoeken een woord terug te nemen. Gebeurde dat niet, dan kon het uit de Handelingen (officiële verslagen van debatten) worden gehaald. Dat heeft echter geen zin meer nu debatten ook op televisie en via internet worden uitgezonden, zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden