Verbazingwekkende ontdekkingen bij de zoektocht naar leven in het heelal

De oorlog om Kosovo suddert dezer dagen voort zonder opmerkelijke wendingen, waardoor de internationale weekbladen deze week zo'n beetje door de invalshoeken heen zijn. Newsweek durft het als enige aan, het konterfeitsel van Milosevic nog op de omslag te zetten.

Wel haken de bladen in op de aanklacht die het Joegoslavië-Tribunaal vorige week donderdag uitvaardigde tegen president Slobodan Milosevic wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Die aanklacht maakt het alleen maar moeilijker om ooit nog met Milosevic over vrede te onderhandelen, meent Newsweek. Ter ondersteuning toont het blad een cartoon uit de San Diego Union Tribune, waarop de ene politieagent van de Verenigde Naties tegen de andere zegt: ,,Er is een belangrijke doorbraak in de zaak! We hebben een 'Wordt Gezocht-poster' laten drukken!''

Time is het met dat cynisme eens, maar gaat een stapje verder: met een man die van dergelijke oorlogsmisdaden wordt verdacht moet je helemaal niet over vrede willen onderhandelen. Beide bladen concluderen in ieder geval dat de Navo de aanklacht gretig kan aangrijpen om nog vaker en heftiger te bombarderen. Der Spiegel laat VN-aanklager Graham Blewitt erkennen dat een vreedzame oplossing verder weg lijkt dan ooit. ,,Maar wij hebben een eigen verantwoordelijkheid: oorlogsmisdadigers aanklagen als wij voldoende bewijzen hebben.''

Hier en daar schemert in Der Spiegel door dat in ieder geval de Verenigde Staten van plan zijn nu hard en snel door te stoten. Met hulp van grondtroepen, waarvoor momenteel de weg wordt vrijgebombardeerd langs de grens met Albanië. Het lijkt wel of Blewitt ook al licht aan het eind van de tunnel ziet. Op de vraag of hij aanneemt dat Milosevic ooit wordt aangehouden, antwoordt hij: ,,Wellicht is er over enige tijd een democratisch gekozen regering in Belgrado die de wil toont, dergelijke figuren, die het aanzien van Joegoslavië zwaar hebben beschadigd, gevangen te nemen.'' Is dit meer dan wishful thinking? We weten het niet, want Der Spiegel vraagt niet door.

Het Duitse weekblad maakt deze keer toch al een licht verwarde indruk, want het zet op de voorkant een zinsbegoochelende science fiction-afbeelding van allerhande planeten, met daarbij de verwachtingsvolle tekst: 'Verre werelden; verbazingwekkende ontdekkingen bij de zoektocht naar leven in het heelal'. Wie eenmaal bij het artikel is aanbeland - het staat niet voor niets helemaal achterin op pagina 238 - moet vaststellen dat dromen en feiten nogal door elkaar lopen. Het kan bijna niet anders of elders in het heelal is er leven, misschien zijn ze zelfs al lang onder ons! Dat werk.

Nee, voor feiten moeten we deze week bij Time zijn, dat verslaggevers in Washington en Peking op de geruchtmakende spionageaffaire rond het Amerikaanse kernwapenarsenaal zette. Een commissie uit het Huis van Afgevaardigden maakte vorige week bekend dat China al decennialang geheime informatie steelt. Vaststaat dat de Chinezen nu tot in detail alles over de Amerikaanse kernwapens weten en het is nu de vraag of zij die kennis inmiddels hebben aangewend om exact hetzelfde speelgoed in huis te halen. (Terzijde: kijk eens hoe verrukkelijk een Amerikaanse journalist een artikel kan laten beginnen: 'Er zijn veel momenten om dit verhaal over Chinese spionage, Amerikaanse klunzigheid en diplomatieke trillingen te laten beginnen, maar laten we die dag in 1955 nemen, als de in Shanghai geboren Qian Xuesen naar huis gaat'.)

Time meldt precies hoe en wanneer de geheimen werden gestolen en geeft een gedetailleerde opsomming van de huidige Chinese militaire kracht. Het blad zegt dat China een wereldmacht wil worden die op hetzelfde niveau staat als de Verenigde Staten, maar voegt daar geruststellend aan toe dat het land nog heel wat in te halen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden