Verbazing over VVD-plan cultuurloterij

PvdA: Liberalen willen wit voetje halen bij cultuursector na bezuinigingen

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

De VVD wil een loterij waarvan de gehele opbrengst naar cultuur gaat. VVD-Kamerlid Bart de Liefde denkt dat de loterij 'tientallen miljoenen' kan opleveren en daarmee een deel van de door zijn partij voorgestelde bezuinigingen van 200 miljoen euro kan opvangen.

De Liefde: "De VVD vindt dat de culturele sector te afhankelijk is van overheidssubsidies en dat er ook langs andere wegen geld verkregen kan worden. De sector moet slimmer worden door inkomsten via donaties, kaartverkoop en horeca."

De loterij kan zich, volgens De Liefde, onderscheiden door eigen cultuurprijzen uit te schrijven: "Een workshop van een kunstenaar, een overnachting bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum, of een rol in een speelfilm."

Lea Bouwmeester (PvdA) vindt dat de VVD na de forse bezuinigingen 'een wit voetje probeert te halen' bij de cultuursector. "Er is met de BankGiroloterij al een cultuurloterij en ook de Postcodeloterij steunt cultuur. Bovendien zijn de uitgaven aan loterijen al jaren stabiel, een nieuwe zal dus ten koste gaan van andere loterijen."

De BankGiroloterij reageert ook verbaasd. Jaarlijks besteedt de loterij de helft van de inleg van 750.000 deelnemers aan cultuur: 60 miljoen euro voor musea, molens, monumenten en allerlei culturele initiatieven. Onder de begunstigden zijn het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en het Jeugdcultuurfonds.

Van de 60 miljoen gaat eenderde naar het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Doen. Daarnaast profiteren zestig kleinere organisaties van de loterij. "Verdeeld over de gehele sector: van laagdrempelig tot moderne kunst", aldus een zegsman.

De Liefde stelt echter dat de BankGiroloterij maar een klein deel van de cultuursector steunt en uitgerekend niet de disciplines die onder druk staan: muziek, toneel en experimentele kunst. De Liefde: "Ik zie dat niet als een cultuurloterij, verre van zelfs."

De BankGiroloterij heeft de ambitie haar bijdrage aan cultuur de komende vijf jaar te verdubbelen.

Belangenvereniging Kunsten '92 vindt de cultuurloterij een interessant initiatief van de VVD, maar denkt dat de opbrengst te klein zal zijn. "Een loterij kan het gat dat de bezuinigingen slaan, uiteraard niet dichten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden