Verbazing en zelfs woede om draai van GroenLinks

Tweede Kamerlid Paul van Meenen noemde het besluit van GroenLinks ‘een ongelooflijk kletsverhaal’. Beeld ANP

GroenLinks heeft zich de woede van D66 op de hals gehaald door begin deze week de handen af te trekken van het leenstelsel. D66-Kamerlid Paul van Meenen typeert dit als ‘een roekeloze campagnestunt’ van de partij van Jesse Klaver.

Het leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs is verder onder vuur komen te liggen door een interview dat GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil afgelopen weekend aan Trouw  gaf. Daarin torpedeerde hij het studievoorschot, volgens hem ‘een verrot systeem’. Saillant is dat het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd door VVD en PvdA, maar met steun van D66 én GroenLinks.

Het leverde Özdil woensdag, in een debat over het hoger onderwijs, de hoon op van VVD en met name D66. Het GroenLinks-Kamerlid verdedigt de draai van zijn partij door te wijzen op de haperende doorstroom van havisten en mbo’ers naar het hbo. Jongeren zouden met leenangst kampen. Vooral kwetsbare groepen zijn hiervan de dupe. Bovendien, aldus Özdil, komt het kabinet de belofte niet na dat er veel geld wordt geïnvesteerd in het onderwijs.

Doembeeld

Van Meenen heeft geen goed woord over voor de actie van GroenLinks. “Al die angst, al die feitelijke onjuistheden. Het is een ongelooflijk kletsverhaal.” Het D66-Kamerlid toonde in het debat ‘de meest actuele cijfers’ van doorstromers, om aan te tonen dat Özdil ten onrechte ‘een doembeeld’ creëert. 

Volgens Van Meenen is het niet de schuld van het Rijk dat bepaalde investeringen achterblijven, maar van de besturen van de onderwijsinstellingen. “De overheid heeft geen enkele belofte verbroken. Kan ik nu ooit nog een afspraak maken met GroenLinks?”

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (ook D66) haalde eveneens hard uit naar GroenLinks. “Het staat iedere partij vrij om volstrekt out of the blue terug te komen op een afspraak, dat laat vooral zien wat voor partner je bent.” Ze heeft zich ‘echt heel boos’ gemaakt vanwege ‘opportunistische’ uitspraken in het interview. Zo vertelde Özdil dat wie meer dan het minimumloon verdient, de studielening moet terugbetalen ‘en dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand’. 

Van Engelshoven: “Als je modaal verdient, wat al ruim boven het minimumloon is, betaal je niet meer dan 47 euro per maand terug. Bij twee keer modaal kom je net boven de honderd euro. Als je als partij van een eerder standpunt af wil, prima. Maar ga studenten niet onnodig leenangst aanjagen. Dit is fact free politics. Daar maak ik echt bezwaar tegen.”

Op korte termijn verandert er niks aan het stelsel. De huidige coalitie houdt het studievoorschot in stand. Wat Özdil ook wordt verweten is dat hij geen alternatief heeft voor het door hem zo gehate leenstelsel. GroenLinks denkt daar wel over na, maar een plan ligt er nog niet. De partijtop baalde er van dat Özdil al afgelopen weekend afscheid nam van het leenstelsel en niet wilde wachten op het nieuwe voorstel van GroenLinks. Dat laat vermoedelijk nog enkele maanden op zich wachten.

Lees ook:

GroenLinks-Kamerlid Özdil trekt steun voor leenstelsel in: ‘Het is een verrot systeem’

GroenLinks hielp het leenstelsel voor studenten in 2015 aan een meerderheid. Nu moet het van tafel, zegt onderwijswoordvoerder Zihni Özdil van diezelfde partij in een interview met deze krant.

Het is niet te bewijzen dat het leenstelsel studenten weerhoudt van doorleren

Het leenstelsel blokkeert de doorstroom van mbo naar hbo, zegt Kamerlid Zihni Özdil. Onderzoekers twijfelen over zo’n causaal verband.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden