Verbanning voor koe die beeld Atatürk omver loopt

Turkije heeft nooit gebrek gehad aan politieke vluchtelingen. Aan deze lange lijst is sinds kort ook Gülsüm toegevoegd. Wat Gülsüm van de rest onderscheidt is dat haar ’politieke manifest’ is ingegeven door instincten en niet door verstand. Want Gülsüm is een koe.

Erdal Balci

In de oostelijke provincie Malatya bracht de eigenaar van een kudde koeien zijn dieren naar de stal. De lastige Gülsüm rende weg van de kudde, belandde op een schoolplein en liep de buste van Atatürk omver.

Een omvergelopen beeld van de ’heilige’ Atatürk vraagt in Turkije om een diepgaand onderzoek. De plaatselijke inspecteur stroopte dan ook meteen zijn mouwen op. De eigenaar van Gülsüm werd zo bang dat hij de koe heeft verbannen naar een kennis in een ander dorp. Hij was bang dat de koe iets zou overkomen.

Na de onstuimige actie van Gülsüm zijn alle volwassenen in het dorp onderworpen aan een verhoor. De bange veehouder heeft bij hoog en laag gezworen dat er geen sprake was van opzet. Tegen de plaatselijke pers zei hij: „Ik geef toe dat ik beter op Gülsüm had moeten passen, maar treft degenen die het standbeeld niet stevig genoeg hebben gemaakt geen blaam dan?”

Ondertussen schijnt Gülsüm haar plekje gevonden te hebben. In haar ’verbanningsoord’ is ze rustiger geworden. De boer die nu op haar past, zegt tegen dezelfde lokale krant: „Ik wil Gülsüm wel kopen, maar dan moet mijn vriend wel met een speciale prijs komen. Het gaat hier wel om een koe die politiek gevoelige dingen heeft uitgehaald.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden