Verbannen oud-premier Sharif terug in Pakistan

(Novum/AP) - De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif is maandag uit ballingschap in Pakistan teruggekeerd om het bij de komende verkiezingen op te nemen tegen Pervez Musharraf, de militaire leider die hem acht jaar geleden in een staatsgreep afzette.

Aanhangers van Sharif die de oud-premier hadden willen verwelkomen werden door de politie tegengehouden of waren al van tevoren opgepakt. Op de luchthaven waren alleen commando's aanwezig die aan boord van Sharifs vliegtuig gingen zodra dat was geland, meldde een verslaggever van het persbureau AP die vanuit Sharifs ballingsoord Groot-Brittannië was meegevlogen.

Voordat Sharif zondagavond uit Londen vertrok zei hij rekening te houden met de mogelijkheid dat de regering van Musharraf zou proberen hem te arresteren of deporteren. Op het laatste moment vroeg hij zijn broer Shahbaz Sharif in Groot-Brittannië te blijven om zijn partij te leiden als hem in Pakistan n iets zou overkomen.

Pakistaanse tv-zenders zeiden dat de aankomsthal van de luchthaven van Islamabad was ontruimd en dat het mobiele telefoonverkeer op de luchthaven werd gestoord. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken zei dat Sharif 'zal worden behandeld volgens de wet', maar wilde niet zeggen wat hij daar precies mee bedoelde.

De terugkeer van Sharif kan de al bestaande politieke spanningen verergeren en leiden tot nieuwe massademonstraties tegen het bewind van Musharraf. In afwachting van zijn terugkeer pakte de politie meer dan tweeduizend aanhangers van Sharif op en versperde zij de wegen naar de luchthaven.

Bij een van de versperringen gebruikte de politie traangas en wapenstokken om ongeveer tweehonderd aanhangers van Sharif te verjagen. "Wij wilden naar de luchthaven om de persoon te verwelkomen die het tegen de dictator heeft opgenomen", zei een van hen, Asif Ali. "We kregen traangas en klappen."

Bij een andere versperring werd een dertigtal aanhangers van Sharif, onder wie de woordvoerder van zijn partij, Ahsan Iqbal, geslagen en ingerekend. Oud-president Rafiq Tarar zei dat hij ook klappen had opgelopen bij de schermutseling. Hij noemde de regering van Musharraf 'anti-Pakistaans'. Volgens ooggetuigen werd Tarar later eveneens gearresteerd.

Sharif werd in 1999 door Musharraf afgezet en leefde sinds 2000 in ballingschap. Musharraf heeft Sharif gemaand zich te houden aan een afspraak die volgens hem toen is gemaakt, namelijk dat hij tien jaar in ballingschap zou blijven om daarmee een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen. Het hooggerechtshof heeft onlangs echter bepaald dat het Sharif vrij staat om naar Pakistan terug te keren.

Behalve Sharif wil ook Benazir Bhutto, een andere oud-premier, uit ballingschap terugkeren. Met haar heeft Musharraf contact gezocht om over mogelijke samenwerking na de verkiezingen te praten, maar zij eist dat Musharraf zijn functie van legerleider opgeeft en zijn presidentiële bevoegdheden terugschroeft. Of hij daar gevolg aan zal geven is niet duidelijk, maar minister van informatie Mohammed Ali Durrani heeft gezegd dat tijdens de vastenmaand ramadan, die donderdag begint, een beslissing valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden