Update

'Verband behandeling Jansen Steur en zelfmoord'

Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur verlaat met zijn advocaat Frank van Gaal de Almelose rechtbank na de eerste zittingsdag in zijn strafzaak. Beeld anp
Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur verlaat met zijn advocaat Frank van Gaal de Almelose rechtbank na de eerste zittingsdag in zijn strafzaak.Beeld anp

Tussen de zelfmoord van een patiënte van ex-neuroloog Ernst Jansen en de behandeling die zij van hem kreeg, bestaat een verband. Dat blijkt uit een rapportage van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Jansen vertelde de vrouw dat ze alzheimer had. Tijdens de behandeling raakte ze ernstig depressief. Nadat ze een brief onder ogen had gekregen waarin stond dat ze mogelijk ook nog de spierziekte ALS had, maakte ze een einde aan haar leven.

Jansen Steur gaf ook toe dat hij bij een patiënt te gebrekkig onderzoek deed om tot zijn diagnose multiple sclerose te komen. 'Dat heb ik mezelf kwalijk genomen', zei hij vandaag tijdens de rechtszaak in de rechtbank in Almelo. De toen 36-jarige patiënt kwam met oogtrillingen in 2002 bij Jansen. Hij concludeerde MS op basis van een MRI-scan van de hersenen, maar hij had ook het ruggenmerg moeten onderzoeken, bevestigde Jansen. 'Dat onderzoek had gemoeten. Het verbaast mij ook dat het niet heeft plaatsgevonden. Dit is niet juist geweest.' De patiënt bleek later geen MS, maar een hernia te hebben.

Jansen zei zich te schamen over zijn werkwijze in dit dossier. Chris Polman, MS-deskundige van het VUmc, noemde het medisch handelen van de ex-neuroloog onzorgvuldig. 'Cruciaal onderzoek ontbreekt hier.' Bij een scan van het ruggenmerg was de hernia direct opgemerkt. Nu gebeurde dat pas ruim een jaar later. De kansen op een gunstig verloop voor de patiënt zijn zo 'met honderd procent zekerheid verslechterd'.

Uitzichtloze situatie
De afloop voor de patiënt was negatief. Twijfels over de diagnose leidden al eerder tot spanningen in zijn relatie en resulteerde in een scheiding. De man eindigde in een rolstoel, werd afgekeurd voor zijn werk en moest met verlies zijn huis verkopen. Hij heeft het gevoel in een uitzichtloze situatie te zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden