Implant Files

Verantwoording voor het Implant Files-onderzoek

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Het onderzoek naar de medische hulpmiddelen-industrie is het afgelopen jaar uitgevoerd door meer dan 250 journalisten in 36 landen, werkzaam bij 59 media-organisaties.

Redactie

Het idee voor het onderzoek ontstond in Nederland bij ‘AvroTros Radar’ en Trouw. Zij kregen hulp van onder meer Knack en De Tijd in België, de Britse The Guardian, het Franse Le Monde, het Duitse NDR en Süddeutsche Zeitung, het Amerikaanse NBC, de Japanse Asahi Shimbun en het Australische ABC. De coördinatie ligt bij het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat eerder vergelijkbare onderzoeken opzette op financieel gebied, zoals de Panama Papers en Paradise Papers. Trouw is sinds 2001 aangesloten bij ICIJ.

Onder de titel The Implant Files publiceren de media verhalen over medische hulpmiddelen, eventuele problemen daarmee en de informatievoorziening over deze problemen richting artsen en patiënten. Er komt onder meer een voor iedereen toegankelijke database met waarschuwingen van fabrikanten, onder meer bereikbaar via medicaldevices.icij.org en via trouw.nl/implantfiles.

Doel van het onderzoek is duidelijk te maken waar het schort aan de informatievoorziening, welke gevolgen dat kan hebben voor patiënten en wat de rol is van fabrikanten, medische instellingen en toezichthouders bij de (na)controle op hulpmiddelen. Het is voor het eerst dat wereldwijd wordt vergeleken welke problemen spelen rond medische hulpmiddelen.

Joop Bouma is al 30 jaar onderzoeksjournalist voor Trouw. Hij werkte anderhalf jaar aan het internationale onderzoek naar de Implant Files. In deze video legt hij uit hoe dat in zijn werk ging.

‘AvroTros Radar’ heeft op maandagavond 26 november om 20.30 uur een speciale uitzending over de uitkomsten van het onderzoek, Trouw zal er deze hele week over publiceren. Beide media maakten bij het onderzoek van de verhalen onder meer gebruik van internationale databases, gesprekken met artsen, andere deskundigen en patiënten. Ook zijn wereldwijd meer dan 1500 verzoeken ingediend met een beroep op vrijheid van informatie, in Nederland bekend als Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob).

Vragen aan uw arts?

De berichten over de medische hulpmiddelen betekenen natuurlijk niet dat alle pacemakers, ICD’s, insulinepompen en andere apparaten niet goed functioneren. Wilt u meer weten over uw implantaat of hulpmiddel, dan kunt u dit formulier (PDF, ca 3mb) invullen dat Trouw en AvroTros ‘Radar’ hebben opgesteld. Geeft u dit formulier aan uw arts, dan kan hij of zij aanvullende gegevens opzoeken om u beter te informeren over uw implantaat. U kunt ook zelf informatie vinden in International Medical Devices Database (IMDD), de zoekmachine die ICIJ heeft ontwikkeld met gegevens over hulpmiddelen uit tientallen landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden