Veranderingen in kernploeg

Na een periode van betrekkelijkerust ondergaat de kernploeg momenteelnogal wat veranderingen.Je ziet dat wel vaker na een teleurstellendverlopen WK (het Nederlandsopen team wist zich niet tekwalificeren voor de kwartfinales).Als eerste is er het opbreken van detwee kernploegparen Brink-VanProoijen en Drijver-Schollaardt.Brink gaat met Drijver spelen, zijhebben al eerder met elkaar gespeelden gaan het dus nu opnieuwproberen. Ze zijn door coach AntonMaas ook meteen uitgenodigd voorde centrale training. Maas: „Ze hebbenreeds in de jeugd samengespeeld,en kennen elkaar door endoor. Daarnaast hebben ze individueelvoldoende in hun mars. Tochwordt het voor hen een grote uitdagingom al zo snel op Europees niveaute kunnen acteren.“ Voor de’achterblijvers’, Schollaardt en VanProoijen, breken lastige tijden aan,want het is nog niet duidelijk hoehet verder moet. Meestal komt ereen sneeuwbaleffect op gang, dusna de MK viertallencompetitie zullener nog wel meer partnershipsuiteen vallen en nieuwe ontstaan.

Een andere wijziging is het vertrek van teammanager Toine vanHoof aan het einde van dit jaar. Naar de exacte reden hiervan ishet een beetje gissen, want Van Hoof heeft een enorme bijdragegeleverd aan de opbouw van de kernploeg. Ook hier heeft de matigeprestatie op het hoogtepunt (het WK) zeker parten gespeeld. Dezeweek is de opvolger bekend geworden, de Nijmegenaar Eric Laurant(1960). Hij heeft de nodige managementervaring in hetbedrijfsleven en ook op bestuurlijk vlak heeft hij binnen de NBBzijn sporen wel verdiend. Voor de buitenwacht is het een vrijonverwachte keuze, maar het spreekt in zijn voordeel dat hij vanbuiten de randstad komt en daarom redelijk onbevooroordeeld aande slag kan gaan. Door zijn betrekkelijke onbekendheid zal hijdoor de spelers onbevangen tegemoet getreden worden.

Aan het eind van het jaar is het altijd leuk om even terug teblikken op de mooiste spellen. Bijna vanzelf kom je dan weer ophet WK van Estoril uit. Naar deze verdediging, met niemand minderdan Lorenzo Lauria in de hoofdrol, kan ik niet vaak genoegkijken...(zie diagram 1).

Bocchi speelt aan de ene tafel als zuid 4. Hij krijgt 10uit, die houdt en harten na getroefd. Hij speelt klaveren naarde boer, die verliest aan de heer. De leider verliestuiteindelijk V, een hartenslag en een klaverenslag (via eenherhaalde snit in klaveren gaat op A nog een ruiten weg in dehand). Aan de andere tafel verdedigen Lauria-Versace ook 4....

De verdediging gaat in eerste instantie hetzelfde: harten uiten harten na getroefd. Ook De Wijs speelt een klaveren, maarLauria verzint het om in de tweede hand V bij te spelen! Datblijkt verwoestend te zijn voor de communicatie.

In de categorie afspel scoort Jan Jansma hoog met deze 6SA(zie diagram 2).

Jansma, zuid, krijgt tegen 6SA een hartenuitkomst. Hij paktin de hand om 1V als entree te bewaren. Hierna gaat hij op deruiten af. Na A en H ontdekt hij het 4-1 zitsel, speeltV en geeft west zijn ruitenslag. West speelt klaveren na voorboer, heer en aas. Jansma speelt A en gaat met harten naar dedummy. De situatie met nog twee ruiten te gaan is dan als volgt(zie diagram 3). Op de een-na-laatste ruiten zit oost al in eendriekleurendwang.

Aan de andere tafel zit de Portugese zuid slechts in 4SA,waartegen De Wijs met een kleine schoppen uitkomt. Na watfrustratie over het missen van een 'dicht' slem, gaat dePortugees nog down ook als hij in de dummy de vrouw legt, de heervan oost pakt met de aas en de ruitenkleur niet blijkt te lopen.

Het meest frustrerende biedprobleem van het WK is misschienwel deze zuidhand:

- 9632 9632 AHV54

Eerste hand, NZ kwetsbaar, besluit je te passen. Links van jewordt met 4 geopend. Wat doe je na pas, pas???

Een aantal spelers bood doublet maar kwam van een koude kermisthuis (zie diagram 4). Noord liet het doublet staan en oostredoubleerde! Zowel weglopen (-800) als blijven zitten (4geredoubleerd gaat plus één voor -1080) loopt in de papieren.

Oost gever, niemand kwetsbaar

B64

H873

93

AB102

10

V109

V7642

V976

V97

AB654

B10

H85

AH8532

2

AH85

43

Zuid gever, OW kwetsbaar

V3

V8

HV10984

B84

B862

972

B762

75

H105

B1065

3

H10932

A974

AH43

A5

AV6

Noord speelt ruiten...

V

-

109

84

B86

9

-

5

H

B6

-

109

9

H4

-

V6

Zuid gever, NZ kwetsbaar

A10

V1085

HV75

B62

VB9865432

7

84

9

H7

AHB4

AB10

10873

-

9632

9632

AHV54

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden