Verandering bij het 'Sinterklaasjournaal' gaat ook Dolores Leeuwin te langzaam

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Na Eric van Muiswinkel en Jochem Myer is ook Dolores Leeuwin, die altijd een van de verslaggevers speelde, opgestapt bij het 'Sinterklaasjournaal'. De omroep NTR doet volgens haar te weinig voor mensen die Zwarte Piet kwetsend en discriminerend vinden. "Ik vind dat er stelselmatig een geluid wordt genegeerd."

Het besluit van Leeuwin komt vlak na de publicatie van een open brief in de NRC waarin de NTR-top aankondigt dat Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal wel degelijk langzaam zijn zwarte kleur gaat verliezen. "De weg die in 2014 is opgepakt, is onomkeerbaar", zo schreven Paul Römer (algemeen directeur van de NTR) en Carel Kuyl (mediadirecteur NTR). Zij reageerden op een open brief vrijdag waarin 120 prominente Nederlanders de omroep NTR vroegen om afscheid te nemen van de figuur Zwarte Piet. Ondertekenaars zoals Paul de Leeuw, Humberto Tan, Patrick Kluivert en Monic Hendrickx wezen erop dat de NTR er juist is om kwetsbare doelgroepen te bedienen en dat staat haaks op het in stand houden van Zwarte Piet.

Volgens Römer en Kuyl trokken de briefschrijvers te snel de conclusie dat na 2014 - toen er naast zwartgekleurde Pieten ook blanke Pieten, Roetveegpieten en zelfs Stroopwafelpieten op tv te zien waren - de Sinterklaasprogramma's nu weer op de oude lijn zitten. Römer en Kuyl stellen dat in 2015, bij de intocht in Meppel, wel degelijk de vernieuwing werd doorgezet. Deze verandering was echter 'minder zichtbaar dan wij hadden gedacht en gehoopt'.

De oproep van de prominenten is volgens de NTR-top een 'open deur'. "Het gaat alleen nog maar over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering." Römer en Kuyl wijzen erop dat je mensen die willen vasthouden aan Zwarte Piet niet kan wegzetten als 'onverdraagzame en gekrenkte nationalisten'.

Begin vorige week maakte cabaretier Erik van Muiswinkel bekend dat hij stopte met de rol van Hoofdpiet, die hij achttien jaar had gespeeld. Hij vond dat na 2014 het veranderen van Zwarte Piet 'helaas stokte'.

Presentatrice Dieuwertje Blok zei vorig jaar in deze krant dat ook zij vindt dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Zij is ook dit jaar de presentatie van het Sinterklaasjournaal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden