Naschrift

Venus Ramey was Miss America, activiste en revolverheld

null Beeld getty images
Beeld getty images

Venus Ramey (1924-2017) was de eerste roodharige Miss America en de eerste van wie kleurenfoto's werden gemaakt. Ze was ook de eerste nationale schoonheidskoningin die afkomstig was uit de staat Kentucky. En, opvallender: Venus Ramey was de eerste Miss die, na te zijn gekroond in 1944, haar regeerperiode in dienst stelde van de politiek. De negentienjarige werkte in Washington met enkele senatoren aan het verbreden van de kieswet en het verbeteren van de vrouwenrechten.

Jetteke van Wijk

En dat terwijl Hollywood geïntrigeerd was door deze schone, die dankzij haar zang- en danskwaliteiten en haar komisch talent leek voorbestemd voor de variété. Ramey moest hier echter niets van hebben en sloeg alle filmaanbiedingen resoluut af.

In plaats daarvan zette ze haar talenten in voor het steunen van de Amerikaanse troepen. Ramey trad op voor militairen en reisde door het hele land om met een variétévoorstelling geld voor het oorlogsfonds te werven. Ze haalde 5 miljoen dollar op; een prestatie die haar een ontmoeting met first lady Eleanor Roosevelt opleverde. Dat de bemanning van een B-17-bommenwerper met haar beeltenis erop tijdens de missies boven Duitsland steeds ongeschonden bleef, gaf het moreel van Amerikanen een flinke boost.

Venus Ramey werd op 26 september 1924 geboren in een activistische familie in Ashland, Kentucky. Haar vader, opa en moeder zaten in de plaatselijke politiek; en toen ze in 1947 terugkeerde om de voorouderlijke tabaksplantages te runnen, was ze de eerste Miss om zich verkiesbaar te stellen. Ze won niet, maar verdedigde als burger decennialang een keur aan plaatselijke belangen.

In 2007 werd de op 17 juni overleden Ramey een nationale held toen ze op haar erf drie dieven betrapte. De 82-jarige trokhaar revolver en schoot de banden van de vluchtauto lek. Ze hield de mannen onder schot tot de politie arriveerde. "Ik doe alles graag rigoureus", vertelde ze talkshowpresentator Jay Leno.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden