Vensterglas van het oog nu te kweken

Canadese biochemici hebben een stap gezet op weg naar de ontwikkeling van kunstmatige hoornvliezen. Ze lieten cellen uit de verschillende lagen van het 'vensterglas' van ons oog in een kweek groeien. Daarbij ontstonden nieuwe cellagen met normale eigenschappen van een hoornvlies.

Onder redactie van Joep Engels

De kunstvliezen kunnen dienstdoen bij het testen van chemicaliën, zoals huishoudelijke middelen en giftige stoffen, om de kans op irritatie van de ogen te meten. Omdat er te weinig menselijke donorvliezen voor dat onderzoek beschikbaar zijn, moeten er tot nu toe letterlijk proefkonijnen voor opdraven. In ver verschiet ligt mogelijk ook de toepassing van transplantatie van de gekweekte hoornvliezen.

Het hoornvlies bestaat uit epitheel (de buitenlaag), de stroma (de vezelige, middelste laag) en endotheel (dunne binnenlaag). Cellen uit de drie verschillende lagen werden ingespoten met genen van virussen om ze eindeloos te laten delen. Daarbij moesten ze bewijzen hun eigenschappen te behouden, zoals de doorzichtigheid van het hoornvlies. De endotheelcellen werden daarna in een bakje gekweekt, met daaroverheen stroma-cellen, op hun plaats gehouden door steuneiwitten. Vervolgens gingen er epitheelcellen bovenop in een laagje vocht en lucht: de betraande omgeving waar het voorste deel van onze oogbol normaal in vertoeft. Resultaat na twee weken was een doorzichtige, gelaagde kweek.

Met eigenschappen van een echt hoornvlies: de stoffen waar konijnenogen geïrriteerd van raken hadden er dezelfde uitwerking op. Hoelang een kunstvlies zo functioneert en doorzichtig blijft is nog onduidelijk. Het zal de proeven met konijnenogen zeker niet overbodig maken, tot verdriet van de activisten van de dierenbescherming, die aan het onderzoek meebetaalden. Of het kunstvlies ooit als transplantaat te gebruiken is, hangt onder meer af van de kans dat de cellen kwaadaardig worden. Dat gevaar bestaat vanwege de ingreep met de virale genen, die nodig waren om de cellen eindeloos te laten delen. (Science 10/12)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden