’Venray telt hooguit een paar opgefokte gabbertjes’

door Onno Havermans

Venray is op de goede weg, meent burgemeester Jos Waals. Maar in café De Evenaar dromden gisteravond boze jongeren samen.

De ijsbaan op het Schouwburgplein is afgebroken. Geen winter. Wat irritant gedrag van een paar Marokkaantjes heeft er niks mee te maken. „Dat had je vroeger ook bij het deel van de jeugd dat niet kon schaatsen”, stelt Waals. „We zijn er nog lang niet, maar echte spanningen zien we niet meer in Venray.”

De gemeente (40.000 inwoners) had onvoldoende inzicht in de leefwereld van jongeren, erkent de burgemeester. Extra geld en nieuwe mensen moesten daar met het project ’Praten als Brug’ verandering in brengen. „Of die brug is geslaagd weet ik nog niet, maar de pijlers zijn gezet en de plankjes gelegd.”

April twee jaar geleden stonden zestig Turkse mannen oog in oog met twintig skinheads. Een massale knokpartij werd ternauwernood voorkomen. Venray werd overspoeld door „een tsunami van publiciteit”, zegt voorzitter Pieter Gijsbers van jongerencentrum Dingus. Venray werd berucht tot in Japan. ’Dus zo stinkt het gevoel van de onderbuik’, zong punkband De Heideroosjes in ’Holland Brandt’.

Maar zo was het helemaal niet, stelt Gijsbers. „Een paar dronken gasten gooiden hun bierflesjes over de schutting. Ze wisten niet eens dat daar een moskee stond. Een Turk die op het geluid afkwam, zag een groep kaalgeschoren jongeren in het gras zitten en in een mum van tijd was het een opgefokt standje.”

Opgeblazen, vindt ook jongerenwerker Mariska Thissen. „Niet dat er niks aan de hand was, maar het waren jongeren uit alle windstreken.” Niet van hier, zegt Waals. „Net zo min als de brandstichters in de Marokkaanse moskee een half jaar eerder. Maar de impact was enorm.”

Binnen een paar weken was Rita Verdonk present om met de jongeren te praten. „Ze wilde de extremisten spreken”, aldus Gijsbers. „Ik zei: Dan moet ik u teleurstellen excellentie, of liever gelukwensen, want die jongeren zijn hier helemaal niet. Er zitten misschien vijf tot tien opgefokte gabbertjes bij, maar de meesten zijn aanhangers van Wilders, Marco Pastors en van u.” Na afloop zei de minister dat het reuze meeviel in Venray. „Daar was ik blij om, anders waren er misschien slachtoffers gevallen.”

Volgens Gijsbers heeft de gemeente van de spanning misbruik gemaakt om jongerencentrum Dingus te sluiten. Het pand, waar hardcorefeesten werden gehouden, is inmiddels dichtgetimmerd.

„Dingus moest dicht omdat het een eigen doelgroep had en zich niet wilde aanpassen”, aldus burgemeester Waals. „Een jeugdhonk moet voor iedereen zijn.” Maar volgens Gijsbers wil de gemeente deze doelgroep niet. „Ze negeert deze jongeren. Dat zal ook blijken uit het onderzoek ’Hoezo Extreem?’ van de Universiteit Tilburg, dat vandaag wordt gepresenteerd. Aanvankelijk zouden wij daar bij zijn, maar dat is afgezegd. De jongeren worden weer eens aan de kant gezet.”

De boze jongeren van Dingus kwamen gisteravond in café De Evenaar bijeen om zich te beraden op actie. „Ze zijn niet extreem, maar ze zijn de reguliere politiek zat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden