Venkeltaart

Ingrediënten
Bakmateriaal: ingevette vlaaivorm met losse bodem (diameter bodem 26 cm, hoogte 3 cm) Vulling: 500 gram knolvenkel; 2 preien; klontje boter; 3 grote eieren; 1,5 dl slagroom; ¿ theelepel zout; 150 gram geraspte overjarige Goudse kaas; 150 gram rookkaas in plakken Korst: 100 g tarwebloem, patent; 100 gram zelfrijzend bakmeel; 1 theelepel zout; 80 gram zachte boter; 1 groot ei; circa 3 eetlepels melk

De mediterrane venkel deed het al prima in onze streken toen de Mechelse dokter Rembert Dodoens zijn Cruijdeboeck publiceerde in 1552. En waar het zaad niet allemaal goed voor was! Nierkwalen, maagkwalen, oogkwalen, oorpijn en schorpioenenbeten (met wijn erbij, dat wel) verdwenen als sneeuw voor de zon. Bovendien was het zo goed voor het zog - nu nog vind je op internet aanbevelingen van venkel voor de ontwikkeling van een weelderige boezem. Vreemd genoeg moesten we hier tot 1951 wachten op een recept voor de onderste verdikte stengel (eigenlijk geen knol, maar een bol). Mevrouw Sarels van Rijn, directrice van de Gemeentelijke Industrie- en Huishoudschool in Vlissingen, komt de eer toe het eerste recept voor de zoete bolvenkel te hebben gegeven. En ook al wordt er sinds eind vorige eeuw flink wat bolvenkel gekweekt in Nederland, het is nog steeds geen veelgegeten groente. Maar de stoute smaak nodigt echt uit tot bredere toepassing.

Bij de venkel een plakje van de onderkant snijden en de groene stompjes wegsnijden. Bollen halveren en wassen; half uur in ruim water koken. Koud spoelen, droogdeppen en in plakjes snijden.

De prei, zonder het donkere groen, in plakken snijden. Roerend glazig fruiten in de boter. Afkoelen. Room, eieren en geraspte kaas klaarzetten.

Oven voorverwarmen op 200¿C.

Bloem, bakmeel en zout mengen. Met twee messen de boter erdoor snijden, met de vingertoppen tot kruim wrijven, ei toevoegen en dan zoveel melk erdoor roeren dat alle droge bloem wordt opgenomen. Snel een soepele bal kneden.

Het deeg op een bestoven werkvlak uitrollen tot een cirkel van 32 cm. De vorm hiermee voeren.

De deegbodem bedekken met plakken rookkaas en gebakken prei. De venkel hierover verdelen. Eieren loskloppen met room en zout, mengen met geraspte kaas. Mengsel over de venkel scheppen.

Bakken: 40-45 minuten op de richel net boven de onderste. Heet eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden