Venkel leende zijn naam aan de hoofdstad van Madeira

Het woord 'venkel' komt van het Latijnse feniculum, de verkleiningsvorm van fenum (hooi). Venkel betekent dus eigenlijk 'klein hooi', kennelijk omdat het wat hooiachtig ruikt. Denk hierbij ook even aan de kruidachtige plant fenegriek, afgeleid van fenum graecum (Grieks hooi).

Over de Grieken gesproken: zij noemden venkel marathon (nu maratho), naar het slagveld van de Griekse overwinning op de Perzen. Voor de oude Grieken was venkel een symbool van overwinning en succes. De Romeinen aten er veel van en dachten dat het goed was voor het gezichtsvermogen. Iets wat men al in de Oudheid ontdekte, was het feit dat venkel het hongergevoel kon wegnemen. Griekse en Romeinse vrouwen die op dieet waren, aten dus venkel of kauwden op de zaadjes.

Om nog even in historische sferen te blijven: toen Portugese veroveraars in 1418 op het eiland Madeira landden, viel het ze op dat de lucht daar naar (wilde) venkel rook. Zij noemden hun landingsplaats heel toepasselijk Funchal (nog steeds de hoofdstad van Madeira), naar het Portugese woord voor venkel: funcho.

De ietwat zoete smaak van venkel wordt vaak geassocieerd met anijs (en zelfs drop). Dat kan wel kloppen, want het actieve bestanddeel van venkel, anethol, is ook aanwezig in anijs (en dille). De verwarring die soms ontstaat, komt goed tot uitdrukking in de verschillende anijslikeuren. Deze worden namelijk niet met anijs gemaakt, maar met venkelzaad. En in Amerika, daar noemen ze venkel vaak sweet anise.

Italianen zijn toch wel de fanatiekste venkel-eters. Het recept hiernaast is afgeleid van een bereidingswijze die vooral onder Italiaanse Joden erg populair is.

Kook de venkel ongeveer een kwartier in zout water. De groente moet zacht maar beslist niet papperig zijn. Laat even uitlekken en leg de venkelstukken in een ovenschaal. Maak een sausje van de olie, knoflook, een beetje zout en de peterselie. Giet dit over de venkel, hussel nog even, en strooi dan het broodkruim erover. Laat de venkel in 15-20 minuten goudbruin worden in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Ingrediënten

2 grote venkel- knollen (in vieren gesneden)

zout

3 el olijfolie

2 knoflooktenen (uitgeperst)

3 el fijngehakte peterselie (liefst de bladsoort)

3 el droog broodkruim

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden