Venezuela weet het nu: Chávez heeft kanker

President maakt einde aan speculaties Kan land verder zonder grote leider?

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De president oogde dunner, een beetje bleek, en kwetsbaar. Vooral was hij kort van stof. Na een toespraak van vijftien minuten wist Venezuela eindelijk wat Hugo Chávez scheelt: kanker. Artsen in de Cubaanse hoofdstad Havana hebben een tumor weggehaald, details liet Chávez achterwege. Voorlopig moet hij rust houden en gaat hij niet naar huis.

De verklaring maakt een einde aan de geruchten over Chávez' gezondheid. Die werden gevoed door zijn eigen zwijgen over zijn lichamelijke toestand, nadat artsen eerder een abces hadden verwijderd. Ook leek hij zich verre te houden van de ontwikkelingen thuis. Er werden wat gezellige filmpjes gelanceerd, met Chávez die zijn grote vriend Fidel Castro voorleest uit de Cubaanse nationale spreektoeter Granma. Toen afgelopen week een Latijns-Amerikaanse top - volgende week in Venezuela te houden - werd geschrapt, bereikte de geruchtenstroom een hoogtepunt.

Van groter gewicht is de kwestie hoe Venezuela verder moet zonder de grote leider. In praktijk regeert nu vice-president Elías Jaua, op angstvallige wijze. Bij ieder openbaar optreden tekenen journalisten de termen 'politieke stabiliteit' en 'continuïteit' uit zijn mond op. Het leger wuifde gisteren zorgen over de politieke instabiliteit in het land weg.

De nervositeit in regeringskringen toont de zwakke plek van het chavisme: Chávez zelf. Zonder hem is zijn twaalfjarig erfgoed ten dode opgeschreven, zeggen analisten. En hij is nog lang niet klaar. Terwijl de nationalisering van internationals en de olieindustrie blijft hangen, lukt het hem ook niet om het dagelijks leven van veel Venezolanen te verlichten. De stroom valt regelmatig uit, er is woningtekort, de inflatie stijgt. Een oproer in een gevangenis liep uit op een bloedbad. Staatsartsen en andere professionals eisen hogere lonen.

De oppositie houdt vooralsnog haar fatsoen, en zegt de presidentsverkiezingen van volgend jaar februari af te wachten. Het is het beste voor het land als 'het natuurlijke proces' zijn loop krijgt, zei de hoofdredacteur van de oppositiekrant Tal Cual: Chávez herstelt, neemt de touwtjes weer in handen en wordt dan bij de verkiezingen verslagen.

Dan moet die oppositie wel met een stevige tegenkandidaat komen, die er nog altijd niet is. En: Chávez heeft een grotere broer. Adán (58) is al genoemd als opvolger. De gouverneur en natuurkundige is een felle. Als het moet, dan pakken de chavisten de gewapende strijd op, waarschuwde hij deze week. Daarbij citeerde hij vrijelijk Comandante Ernesto Che Guevara.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden