Venezuela versoepelt blokkade van Curaçao

 De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curaçao.  Beeld ANP
De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curaçao.Beeld ANP

Na topoverleg over de blokkade van Curaçao en Aruba heeft Venezuela de beschuldigen over goudsmokkel ingetrokken. De eerste barkjes met fruit meren weer aan in Willemstad.

De verklaring van de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat Curaçao een spil vormt in de illegale goudhandel, zit de autoriteiten van het eiland behoorlijk dwars. De handelsblokkade die volgde op deze beschuldiging leidde afgelopen dagen tot topoverleg in Aruba tussen Nederland, de drie benedenwindse eilanden en Venezuela. Curaçao heeft daar toegezegd er alles aan te doen om witwassen en illegale import van goud tegen te gaan.

De Curaçaose minister van financiën Kenneth A. Gijsbertha verklaarde gisteren dat de kou inmiddels uit de lucht is. Venezuela zou zijn beschuldigingen over goudsmokkel hebben ingetrokken. Er kwamen gisteren ook weer een aantal groente- en fruitbootjes aan in Willemstad. Maar de blokkade van de grenzen met Venezuela is officieel nog steeds van kracht.

Hoe groot de handel in goud op Curaçao is, weet niemand. Ook over de legale handel is weinig bekend. Cijfers over de import en export van het edelmetaal zijn niet bekend. Ze komen in ieder geval niet terug in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar dataverzamelaar OEC (The Observatory of Economic Complexity) weet dat er in 2015 ruim 440 miljoen euro aan goud het land uitging. Het bedrag wordt door de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten bevestigt als ‘redelijk accuraat’.

Vrijhandelszone

In een verklaring zegt de Curaçaose overheid dat het legale goud uit Venezuela en Guyana niet echt wordt geïmporteerd en daarna geëxporteerd. ‘Het goud dat aan boord van vliegtuigen op de luchthaven van Curaçao arriveert, blijft in transit in de zogenoemde vrijhandelszones. Het wordt van daar overgeladen naar andere vliegtuigen om naar landen elders in de wereld te worden gebracht. Dit houdt in dat Curaçao het goud niet importeert en er geen importbelasting over ontvangt. Ons land fungeert uitsluitend als logistieke hub.’

Hoeveel goud er in die vrijhandelszones omgaat, wordt niet vermeld. De Curaçaose Sociaal Economische Raad meldde in 2013 al dat de Curaçaose overheid nalaat daar te controleren.

Er werden gisteren weer bananen aangevoerd. Beeld ANP
Er werden gisteren weer bananen aangevoerd.Beeld ANP

Dunne scheidslijn legaal en illegaal goud

Op 30 november 2012 overvalt een groep Curaçaose en Venezolaanse mannen een Guyaneese vissersboot uit Suriname in de haven van Willemstad. De dieven nemen zeventig goudstaven uit het verroeste schip mee. Bij elkaar zo’n 216 kilo met een geschatte waarde van 9 miljoen euro. In de nasleep van deze spectaculaire overval wordt duidelijk dat er een dunne scheiding is tussen de legale en illegale handel in goud.

Een woordvoerder van de politie haast de dag na de overval te zeggen dat het om een partij legaal goud gaat. Het vervoer was vooraf aangemeld bij de douane. Over de herkomst van het goud kan de woordvoerder niets zeggen. De eigenaar van het schip blijkt op een niet bestaand adres in Amerika te wonen. De boot is tot op heden door niemand geclaimd. De politie weet ook zeker dat het goud weer uitgevoerd zou worden. Maar de kapitein van het schip verklaart later dat de bestemming gewoon Curaçao was. Een deel van de buit wordt later teruggevonden bij een illegale smederij van een juwelier in de binnenstad.

Trouw-correspondent Dick Drayer waarschuwde afgelopen zomer al voor het overwaaien van de crisis in Venezuela naar de Caribische eilanden: De crisis in Venezuela raakt ook Curaçao

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden