Venezuela ontkent afslachting van indianen

De Venezolaanse regering ontkent dat er onlangs tachtig Yanomami- indianen zijn afgeslacht door Braziliaanse gouddelvers. Vorige week beloofde de regering nog een onderzoek in te stellen en de daders op te sporen. Dat laatste is niet meer nodig, meent de Venezolaanse minister van inheemse volkeren Nicia Maldonado. "Er is geen bewijs dat duidt op zelfs een enkele dode."

Een Venezolaanse regeringsdelegatie was onder begeleiding van legerhelikopters afgereisd naar het gebied waar de moordpartij van afgelopen juli zou hebben plaatsgevonden. Het nieuws kwam pas zo laat aan het licht doordat het gebied moeilijk toegankelijk is; de enige manier om de streek te bezoeken, is met een helikopter of te voet. Braziliaanse gouddelvers maken van de geïsoleerde ligging gebruik om hun illegale activiteiten over de grens voort te zetten en schuwen daarbij geen geweld tegen de inheemse inwoners.

Generaal José Eliecer Pinto Guttierrez verklaarde echter aan een Venezolaanse krant dat na aankomst op de vermeende plaats des onheils 'alles in orde' bleek te zijn.

De uitspraken van regeringsfunctionarissen staan haaks op de lezing van de mensenrechtenorganisatie Survival International. Volgens woordvoerder Sarah Shenker trekt de Venezolaanse regering te snelle conclusies. "Onze contacten op de grond zeggen dat het leger helemaal nooit op de plaats van bestemming is geweest. Ze zijn beland in een dorp ten zuiden daarvan. Ze zijn er zelfs niet overheen gevlogen."

Minister van binnenlandse zaken Tarik el Aissammi gelooft niet in Shenkers verhaal. Via Twitter beschuldigt hij de 'ellendige media' ervan bewust valse berichten over de Yanomami te verspreiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden