Venezuela onderzoekt 'vergiftiging' Hugo Chavez

Presidentskandidaat Nicolas Maduro tijdens een interview met Telesur. Beeld epa
Presidentskandidaat Nicolas Maduro tijdens een interview met Telesur.Beeld epa

Het gerucht dat de onlangs overleden president Hugo Chavez is vergiftigd ging al langer de ronde, maar nu wil de Venezolaanse regering daadwerkelijk onderzoeken of dat zo is. Buitenlandse mogendheden hebben mogelijk een hand gehad in de dood van de populaire leider, meent plaatsvervangende president Nicolas Maduro.

redactie internet

Opmerkelijk is dat het Hugo Chavez zelf was die de geruchten de wereld inbracht. In 2011 zag hij een complot in de plotselinge toename van kankergevallen bij linkse leiders op het Latijns-Amerikaanse continent, zo rond 2010. De toenmalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, zijn opvolger Dilma Rousseff, de Paraguyaanse president Fernando Lugo, de Argentijnse president Christina Kirchner; allen kregen kanker op bijna hetzelfde tijdstip - de laatste bleek later overigens toch geen kanker te hebben. Ondanks Chavez' beschuldigingen kwam het nooit van een onderzoek.

Zijn opvolger eist dat wel. "We zullen zoeken naar de waarheid", kondigde Maduro aan op televisie. "We hebben het gevoel dat onze commandant Chavez is vergiftigd door duistere krachten, die hem uit de weg wilden ruimen." Op basis van Chavez' beschuldigingen uit het verleden, moeten de daders gezocht worden in de hoek van buitenlandse (lees: Westerse) inlichtingendiensten. Maduro nodigde buitenlandse onderzoekers uit om zitting te nemen in een nog op te richten commissie, die de geruchten zal onderzoeken.

Critici van wijlen Chavez beschuldigen Maduro ervan de Venezolanen te willen opstoken tegen de oppositie, die vaak in verband wordt gebracht met buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder de CIA. Oppositieleider Henrique Capriles, die het binnenkort zal opnemen tegen Maduro tijdens de presidentsverkiezingen, probeert op zijn beurt Maduro af te schilderen als een kandidaat die niet in staat is om het land te leiden en slechts teert op de nalatenschap van Chavez.

"Laten we de president (Chavez, red.) uit het debat houden uit respect voor zijn persoon, zijn familie en zijn aanhangers", stelde de campagneleider van Capriles voor. Toch probeert ook de oppositie een graantje mee te pikken uit de dood van Chavez. Zo beschuldigt Capriles de huidige regering ervan informatie over de fysieke gesteldheid van Chavez bewust te hebben achtergehouden.

Die beschuldiging haalde de woede van Chavez-aanhangers op de hals. Capriles, die Joodse voorouders heeft, werd vervolgens door regeringsfunctionarissen vergeleken met een 'nazi' en uitgemaakt voor 'fascist'.

De poging van de oppositie om de dood van de president te gebruiken voor politieke doeleinden pakte helemaal verkeerd uit toen de dochter van wijlen Chavez zich roerde in het debat. In een brief gericht aan de oppositie, die werd voorgelezen door de minister van informatie, stelde dochter Maria Gabriela Chavez: "Stop met het misbruiken van de pijn van het volk en dat van een rouwende familie."

De oppositie werd gedwongen de verdediging in te gaan. Capriles: "Ik kwets geen families, zoals ze (Chavez-aanhangers, red.) dat wel bij mij hebben gedaan. Zij hebben mij een nazi genoemd, terwijl mijn overgrootouders zijn vermoord in een concentratiekamp." De boodschap van de oppositie lijkt amper aan te komen. Maduro staat in alle opiniepeilingen op grote voorsprong.

Wie volgens Maduro achter de dood van Chavez zit, wil hij niet zeggen. Wel zei hij dat er laboratoria in de Verenigde Staten bestaan die gespecialiseerd zijn in het wekken van ziekten bij mensen. Hij vergelijkt de zaak van Chavez met die van de Palestijnse leider Jasser Arafat. Van de laatste wordt verondersteld dat hij inderdaad is vergiftigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden