Venezuela moet verder zonder wraak

analyse | Oppositie wacht zware taak: economie hervormen zonder te verzanden in strijd met de socialisten

EDWIN KOOPMAN

"De verandering is begonnen!", riep de Venezolaanse oppositieleider Jesús Torrealba zondagnacht. Zodra bekend werd dat de verenigde oppositie met overweldigende meerderheid de parlementsverkiezingen had gewonnen, gingen mensen massaal de straat op om te vieren waarvan ze jarenlang hadden gedroomd.

Met zeker twee derde van de zetels gaf de kiezer, die massaal was komen opdagen, de Tafel van Democratische Eenheid MUD een overtuigend mandaat. Zelfs in de volkswijken die bekendstaan als rode bolwerken verloor de socialistische regering.

Minstens zo groot als de blijdschap was de opluchting toen een zichtbaar verslagen president Nicolás Maduro zijn nederlaag erkende. De afgelopen weken dreigde hij nog met onrust en zei hij bij herhaling dat hij bij verlies 'op straat en met het leger verder zou regeren'.

Maduro gaf de schuld van zijn verlies aan de 'economische oorlog' van ondernemers en rechts Venezuela tegen de op Cuba geïnspireerde socialistische revolutie, in 1998 uitgeroepen door de in 2013 overleden leider Hugo Chávez. "Gebruik je overwinning goed", waarschuwde hij.

Dat is geen overbodig advies. Meer dan een decennium stak de oppositie alle energie in campagnes tegen de revolutie, maar nu moet ze zelf aan het werk. De MUD bestaat uit partijen van diverse pluimage met heel verschillende belangen. Het regelen van een amnestie voor gevangen oppositieleiders, waaronder de bekende Leopoldo Lopez en de burgemeesters van de hoofdstad Caracas, wordt nog de eenvoudigste klus.

Een heel ander verhaal wordt de broodnodige hervorming van de zieltogende economie, die compleet wordt gecontroleerd door de staat.

De vraag is hoeveel ruimte de MUD krijgt om iets uit te richten. De oppositie heeft een slag gewonnen maar niet de oorlog. De regering controleert nog altijd de tribunalen, de militairen, de kiesraad, de economie, de banken en de media. Maduro, die een mandaat heeft tot 2018, heeft bezworen 'de revolutie niet over te dragen'.

Venezuela wacht een periode van getouwtrek en confrontatie tussen de machten.

De afgelopen zeventien jaar groeide er een diepe kloof tussen voor- en tegenstanders van de revolutie. De regerende socialistische partij PSUV misbruikte zijn macht om oppositieleiders uit het parlement te zetten of te laten oppakken. Wie geen revolutionair is telt al anderhalf decennium niet meer mee in Venezuela.

Het vermijden van wraak en het winnen van het vertrouwen van de verliezers wordt dan ook de grootste uitdaging voor de MUD. "Jullie hebben ook gewonnen", zei secretaris Torrealba verzoenend tot de verliezers van zondag. "Wij Venezolanen zijn jarenlang verdeeld geweest. De toekomst is van ons allen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden