Venezuela krijgt vrij door energietekort

Voetgangers in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In de straat hangen door de overheid in 2007 verstrekte energiezuinige lampen. ( FOTO AP) Beeld ASSOCIATED PRESS
Voetgangers in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In de straat hangen door de overheid in 2007 verstrekte energiezuinige lampen. ( FOTO AP)Beeld ASSOCIATED PRESS

amsterdam – - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisternacht eigenhandig bepaald dat het paasweekeinde dit jaar geen twee, maar vijf dagen duurt. Het Zuid-Amerikaanse land kampt al maanden met een energiecrisis, veroorzaakt door droogte en, volgens critici, nalatigheid van de regering. Chávez hoopt met de uitbreiding van het aantal vrije dagen het stroomverbruik terug te dringen.

Van onze redactie buitenland

De ’paasverlenging’ is de zoveelste poging van de president om de energiecrisis in zijn land het hoofd te bieden. In oktober trachtte hij landgenoten met leuzen als ’elektriciteitverspilling is een misdaad’ te overtuigen zuiniger te zijn. Zonder het gewenste resultaat.

Sinds januari worden delen van het land op gezette tijden van het stroomnet gehaald. Welk deel aan de beurt is, wordt door de regering niet van tevoren bekendgemaakt. Afgelopen maandag liet de regering tachtig bedrijven in de hoofdstad Caracas 24 uur lang op ’zwart’ zetten wegens ’overmatig elektriciteitsverbruik’. Chávez dreigt de bedrijven met een driedaagse afsluiting als zij hun consumptiegedrag niet aanpassen. Ambtenaren kunnen alleen nog tijdens kantooruren terecht in overheidsgebouwen en worden tijdens de lunch naar huis gestuurd.

De Venezolaanse regering krijgt veel kritiek op haar besluit nu ook het paasweekeinde te verlengen. Fabrikanten vrezen voor hun productie en winkeliers voor hun bevoorrading nu de werkende bevolking een week vrij heeft gekregen (daarbij zijn Witte Donderdag en Goede Vrijdag meegeteld, feestdagen die voorafgaan aan het paasweekeinde.

Vicepresident Elias Jaua belooft dat de maatregel niet of nauwelijks gevolgen heeft voor voedselproducenten, restaurants, hotels, apotheken en banken, zodat productiestromen en geldtransacties geen vertraging oplopen.

De kritiek van veel Venezolanen gaat echter een stap verder. De stroomstoringen die het land al sinds eind vorig jaar teisteren, komen volgens hen doordat de regering Chávez niets doet om de groeiende vraag naar elektriciteit op te vangen.

Venezuela beschikt over veel olie, maar exporteert dat. Het land is voor zeventig procent van zijn energiebehoefte afhankelijk van hydro-elektriciteit. De Guri-stuwdam levert daarvan het grootste gedeelte, maar door de droogte daalt het waterpeil gestaag en kunnen de turbines niet op volle toeren draaien. Volgens critici ontwikkelt de regering te weinig alternatieven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden