Venezuela introduceert zijn eigen variant van de Bitcoin

Beeld EPA

Haar naam is Petro en ze is de eerste cryptomunt uitgebracht door een land. Deze week maakte de Petro, te vergelijken met andere digitale munten als bitcoin of ethereum, in Venezuela haar officiële debuut. Maar waar digitale munten zijn bedacht om tegen het systeem van (nationale) banken en overheidsbemoeienis te schoppen, tart de Petro die wetmatigheid. De munt is bedacht en op de markt gebracht door een overheid die er volledige controle over heeft.

De vraag is dan ook of de Petro een slimme vondst en innovatief crypto-experiment is, of een verkapte manier van de Venezolaanse president Nicolas Maduro om Amerikaanse sancties te omzeilen en waardevolle dollars te sprokkelen. De economie in Venezuela is namelijk volledig ingestort met grote schaarste, hyperinflatie en voedselrellen als bewijs hiervan. Venezuela staat bij gerenommeerde kredietbeoordelaars inmiddels te boek als ‘wanbetaler’.

Bitcoin-specialist Teunis Brosens van ING is helder over de Petro: “Trap er niet in”, zegt hij. Brosens vindt de munt een raar geval. “Het doel van bijvoorbeeld de bitcoin is een decentrale manier van betaling zonder tussenkomst van een overheid of bank. De Petro is juist van een overheid die misschien wel meer munten kan creëren als ze dat uitkomt. De Petro lijkt me een iets te doorzichtige manier van de Venezolaanse president om mee te liften op de hype van de bitcoin zodat de regering weer dollars krijgt.”

Olie

President Marudo staat echter faliekant achter de Petro. Om twijfels over de waarde van de nieuwe Venezolaanse munt weg te nemen is deze gekoppeld aan de prijs van olie, het belangrijkste exportproduct van het Zuid-Amerikaanse land. In totaal komen er 100 miljoen munten op de markt die verkocht worden voor 59 dollar, de prijs van één vat Venezolaanse olie. Zodoende moet de lancering van de munt Venezuela 5,9 miljard dollar opleveren.

Experts vragen zich af of de waarde van de munt gesteund wordt door de olieprijs. Iemand die de munt uiteindelijk wil verzilveren krijgt er waarschijnlijk geen dollars of een vat olie, maar de Venezolaanse munteenheid Bolivar voor terug. Diezelfde Bolivar heeft 98 procent van zijn waarde verloren en is zo onbruikbaar dat dieven het geld links laten liggen en kunstenaars bankbiljetten gebruiken voor kunstprojecten. Dan rest nog de mogelijkheid die Venezolanen wordt geboden om de Petro te gebruiken voor het betalen van belastingen en andere publieke diensten. Maar hoe de straatarme inwoners van het land de munt moeten aanschaffen is nog niet duidelijk.

Maduro wuift alle kritiek weg. Dinsdag lanceerde hij de Petro met veel spektakel vanuit zijn presidentiële paleis in een live-show op de nationale televisie. Tijdens de show pronkte de president met de munt en zei dat Venezuela zich in de voorhoede van ’s werelds technologische ontwikkeling bevond. Een dag later zei president Maduro dat de voorverkoop van de digitale munt onder grote investeerders een groot succes was en al 735 miljoen dollar opleverde, zo tekende persbureau AP op. Bewijs voor dit opgehaalde bedrag toonde Maduro niet, en ook de koers van de munt is nog niet in te zien. Over een maand wordt de Petro publiek beschikbaar.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden