Venezuela houdt legeroefening na 'dreigement' van Trump

Ook burgers werden opgeroepen deel te nemen aan de oefening van het Venezolaanse leger.  Beeld AFP
Ook burgers werden opgeroepen deel te nemen aan de oefening van het Venezolaanse leger.Beeld AFP

Twee weken nadat president Trump zei ‘militaire opties’ te overwegen om de politieke crisis in Venezuela te doorbreken, heeft het Venezolaanse leger zaterdag een grootscheepse landelijke oefening gehouden. Daarvoor werden ook burgers en reservisten opgeroepen.

Redactie

Het doel van de militaire oefening is volgens de overheid het land voor te bereiden op een mogelijke Amerikaanse aanval. Op beelden van de Venezolaanse staatstelevisie is te zien hoe burgers oefenen met geweren en zich wagen aan hindernisbanen.

Op de zender zijn tevens beelden van burgers te zien die zich en masse als reservist aanmelden bij registratiecentra van het leger, maar volgens persbureau Reuters lijken het uitsluitend ambtenaren en loyalisten van president Maduro te zijn die zich daarvoor inschrijven.

“Alle Venezolanen tussen de achttien en zestig jaar oud worden vereist een bijdrage te leveren aan de integrale defensie van de natie”, meldde de staatsomroep. Ook voor zondag staan militaire oefeningen gepland.

Aanval

Volgens analisten wil president Maduro met de legeroefening munt slaan uit de uitspraken van Trump. Hij tekende vrijdag een decreet dat de handel in schulden van de Venezolaanse overheid en het staatsoliebedrijf verbiedt. Maduro wil de harde retoriek van Trump gebruiken om zijn achterban uit te breiden en het diep verdeelde, in crisis verkerende land achter hem krijgen onder de gezamenlijke noemer van een Amerikaanse aanval.

De Venezolaanse oppositie uitte dit weekend kritiek op de oefeningen. Voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles deed de acties op Twitter af als ‘een dure farce’. Volgens Capriles zou president Maduro ‘zich beter kunnen richten op het aanpakken van criminaliteit’.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een militair legt een vrouw uit hoe een wapen te gebruiken tijdens een oefening in Caracas. Beeld REUTERS
Een militair legt een vrouw uit hoe een wapen te gebruiken tijdens een oefening in Caracas.Beeld REUTERS

Dictatuur

De spanning stijgt in Venezuela sinds vorige maand een ‘Grondwettelijke Vergadering’ is geïnstalleerd na verkiezingen uitgeschreven door de socialistische president Maduro, die geboycot werden door de oppositie. De Vergadering heeft het Venezolaanse parlement buitenspel gezet en heeft de facto de macht in handen. De oppositie bestempelt de huidige situatie als opmaat naar een dictatuur.

Deze week werd bekend dat twee radiostations in Venezuela die kritisch berichtten over president Maduro en diens regering uit de lucht worden gehaald. De Nationale Mediavakbond in Venezuela beschuldigt de regering ervan de vrijheid van meningsuiting in te perken. Eerder had de regering ook een uitzendverbod opgelegd aan twee Colombiaanse tv-zenders. President Maduro had de zenders fel bekritiseerd vanwege de manier waarop zij verslag deden van de politieke crisis in zijn land.

Venezuela gaat sinds 2014 gebukt onder een diepe economische en politieke crisis. Door hyperinflatie en wanbeleid van de overheid zijn basisgoederen als medicijnen en voedsel schaars geworden.

Lees ook: Om af te rekenen met kritiek is er in Venezuela nu een superparlement

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden