Update

Venezolaanse president Hugo Chávez overleden

Hugo Chavez Beeld AFP
Hugo ChavezBeeld AFP

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro dinsdag bekendgemaakt in een televisietoespraak. De socialistische president was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker. Dinsdag werd bekend dat het erg slecht ging met de 58-jarige Chávez.

Het leger van Venezuela heeft na het overlijden van Chávez trouw beloofd aan vicepresident Nicolas Maduro. Venezolaanse legerleiders verschenen dinsdag live op televisie om bekend te maken dat ze achter Maduro en het parlement staan.

Maduro
Chávez heeft zijn partijgenoot Maduro aangewezen als opvolger van zijn voorkeur. De dood van Chávez heeft de deur geopend voor nieuwe verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro moet het dan waarschijnlijk opnemen tegen oppositieleider Henrique Capriles. Die verloor in oktober de verkiezingen van de populaire Chávez. Capriles riep dinsdag op tot eenheid onder de Venezolanen. Hij condoleerde de familie en aanhangers van de socialistische president.

Chávez zal vrijdag worden begraven in het bijzijn van genodigden uit heel Latijns-Amerika. Dat maakte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua dinsdagavond laat bekend. Tot vrijdag zal het lichaam van de dinsdag overleden Venezolaanse president opgebaard liggen.

Jaua kondigde ook zeven dagen van rouw af. Het stoffelijk overschot zal woensdag vanuit het ziekenhuis naar een militaire academie worden gebracht.

Foto's

De flamboyante Chávez, sinds 1999 aan de macht en altijd prominent in de media, was sinds de laatste ingreep tegen zijn ziekte op Cuba niet meer in het openbaar gezien. Eind januari werden nog wel foto's verspreid waarop Chávez te zien was, samen met twee dochters.

Vorig jaar won Chávez opnieuw de presidentsverkiezingen, maar hij was zo ziek dat hij niet geïnaugureerd kon worden in januari. Zaterdag onderging de socialist een zware chemokuur. Hij is de afgelopen 1,5 jaar vier keer geopereerd.

Chávez met zijn twee dochters eind januari. Beeld AP
Chávez met zijn twee dochters eind januari.Beeld AP

Chávez werd in 1954 geboren in een arme familie op het platteland van Venezuela. Als kind wilde hij schilder worden, en later honkballer in de Amerikaanse profcompetitie.

In 1992 leidde Chávez als legerofficier een mislukte coup tegen de zittende regering. Hij belandde in de gevangenis, maar kreeg in 1994 amnestie. Chávez ging vervolgens de politiek in en won in 1998 de presidentsverkiezingen. Bij zijn aantreden als staatshoofd in 1999 beloofde hij de armoede te bestrijden en de corruptie aan te pakken.

Charisma
Chavéz nationaliseerde als president vele buitenlandse bedrijven. De theorieën van Simón Bolivar, die in de 19e eeuw tegen het imperialisme streed, legden de basis voor zijn socialistische gedachtegoed.
De verhalen uit zijn jeugd gebruikte hij steevast in zijn politieke uiteenzettingen. Gecombineerd met zijn charisma smeedde hij een sterke band met een groot deel van Venezuela's arme bevolking. Velen zagen hem zelfs als een soort familielid.

Dat werd nog eens versterkt door zijn niet aflatende mediaoptredens. Chávez had zelfs een eigen talkshow Aló Presidente.

De linkse populist bemoeide zich ook graag met andere landen. Vooral de kapitalistische Verenigde Staten onder president George W. Bush moesten het destijds ontgelden. Zo zei hij in 2006 bij de Verenigde Naties over Bush: 'Gisteren was de duivel hier. Precies hier. En het ruikt hier vandaag nog steeds naar zwavel.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden