Venezolaanse oppositie lijkt kansloos

Een Venezolaanse vrouw neemt afscheid van president Hugo Chavez. Beeld ANP
Een Venezolaanse vrouw neemt afscheid van president Hugo Chavez.Beeld ANP

"Con Chavez y Maduro, el pueblo está seguro!" Met Chavez en Maduro is het volk veilig, is een van de kreten die Venezuela domineren sinds het overlijden vorige week van president Hugo Chavez.

Edwin Koopman

Door de rouw en hun tranen heen kijken de aanhangers van Chavez naar een toekomst met een nieuwe leider. Zaterdag maakte de Nationale Kiesraad bekend dat de verkiezingen op 14 april zullen plaatsvinden, een symbolische datum; op 14 april 2002 kwam Chavez na een korte staatsgreep terug aan de macht.

Gedoodverfde winnaar is voormalige vicepresident Nicolas Maduro, die vrijdag werd beëdigd tot president. Maduro dankt zijn populariteit aan Chavez, die tijdens zijn laatste publieke optreden, begin december, de politieke toekomst van zijn pupil bezegelde. Mocht ik er niet meer zijn, zei Chavez, "stem dan op Maduro." Voor zijn aanhang is Chavez' woord wet, zeker nu hij dood is.

Chavez is een martelaar, hij wordt vereerd als een God. En Maduro is zijn zoon, zijn plaatsvervanger op aarde. "Chavez is fysiek weg, maar blijft geestelijk en politiek aanwezig, want zijn volgelingen willen zijn erfenis levend houden", zegt de bekende commentator Teodoro Petkoff. Dankzij de snelle verkiezingsdatum kan de kroonprins maximaal profiteren van de emotie rond Chavez' dood.

De oppositie heeft nauwelijks tijd om zich op de verkiezingen voor te bereiden. De woordvoerders zijn bovendien volledig onzichtbaar geworden achter de media-aandacht voor de dode leider. Chavez was altijd al een mediapresident die dagelijks soms urenlang op tv was. Nu verdwijnt hij helemaal geen seconde meer van het scherm, dat in een kader dag en nacht de eindeloze rij aanhangers toont die rouwend langs het opgebaarde lichaam blijven lopen.

Capriles
Op zoek naar aandacht belegde oppositieleider Henrique Capriles een persconferentie en haalde fel uit naar Maduro. "Het volk heeft nooit op je gestemd, jongen", zei hij. "De macht verloopt niet per decreet, Nicolas, ik zeg het je duidelijk."

Capriles en andere leiders zijn woedend omdat de regering voortdurend de grondwet aan haar laars lapt. De beëdiging van Maduro tot president was ongrondwettelijk maar werd toch geaccordeerd door het Hooggerechtshof. Ze voelen zich ook in de kou gezet door de internationale gemeenschap die vele tientallen afgevaardigden stuurde naar de rouwplechtigheid waar de oppositie niet bij mocht zijn.

Boven alles zijn de oppositieleiders radeloos. Veertien jaar deden ze alles om af te komen van hun rivaal. Nu is hij dood, en het blijkt een rampscenario. Zijn overlijden heeft Chavez onverslaanbaar gemaakt. Bij de presidentsverkiezingen in oktober verloor Capriles ondanks massale opkomst met 11 procent verschil van Chavez. Waarnemers van de oppositie verwachten dat dit verschil groter wordt. "Niet omdat er meer mensen op Maduro stemmen dan op Chavez", zegt politicoloog Carlos Romero, "maar omdat de aanhang van de oppositie nooit meer zo massaal komt als toen." Capriles zei gisteren dat hij zich opnieuw kandidaat stelt. Dat betekent waarschijnlijk dat zijn politieke carrière eindigt met een gang naar de slachtbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden