Venezolaans oppositielid wordt met auto en al naar de cel gesleept

De arrestatie van Edgar Zambrano woensdagavond. Beeld EPA
De arrestatie van Edgar Zambrano woensdagavond.Beeld EPA

Na de mislukte couppoging van vorige maand, begint in Venezuela een nieuwe arrestatiegolf van oppositieleden.

Redactie buitenland

De Venezolaanse autoriteiten hebben woensdag opnieuw een oppositiekopstuk gearresteerd. Het gaat om Edgar Zambrano, de ondervoorzitter van de Venezolaanse Nationale Vergadering en rechterhand van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó. Hij liep het kantoor uit van de Democratische Actie Partij (DAP), toen hij bij het instappen van zijn auto omsingeld werd door een commando-eenheid van de veiligheidsdienst Sebin. Die sleepte zijn auto, met Zambrano erin, naar het politiebureau. Hij zou hebben geweigerd uit te stappen.

Een half uur nadat Zambrano en zijn auto waren afgevoerd verzamelden zich omstanders rondom het kantoor van DAP, waarbij zij de aanwezige agenten uitscholden voor ‘moordenaars’. “Wij democraten zullen blijven vechten!”, schreef Zambrano nog op Twitter vanuit zijn auto. Twee uur voor zijn arrestatie vertelde Zambrano aan journalisten van persbureau AP dat hij niet van plan was onder te duiken, omdat hij naar eigen zeggen ‘geen misdaad’ had begaan.

Na de arrestatie nam een ander parlementslid, Richard Blanco, echter het zekere voor het onzekere, en vluchtte naar de Argentijnse ambassade. Blanco behoorde net als Zambrano tot een groep van parlementariërs van wie deze week de juridische immuniteit werd opgeheven, en tegen wie het Hooggerechtshof een onderzoek wegens hoogverraad opende.

Mislukte coup

Die maatregelen volgden op de mislukte coup van Juan Guaidó van vorige maand. De oppositie riep op 30 april vanuit een militaire basis het leger op om in opstand te komen tegen president Nicolas Maduro. Ondanks de Amerikaanse steun voor de oppositie, kwam er van de omwenteling weinig terecht. Weinig militairen kozen de kant van Guaidó, en vooral onder de hoge militairen is de loyaliteit aan Maduro nog groot.

De 63-jarige Zambrano was een van de eerste politici die gehoor gaf aan de oproep, en voegde zich bij de zelfbenoemde president Guaidó en het kleine groepje militairen. Hij deed ook mee aan de bevrijdingsactie van oppositieleider Leopoldo Lopez, die onder huisarrest staat in Caracas.

Alternatief parlement

“Een van de belangrijkste samenzweerders van de coup is net gearresteerd”, reageerde Diosdado Cabello, bondgenoot van Maduro en voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering op de staatstelevisie. De Grondwetgevende Vergadering is een alternatief parlement, dat door Maduro geïnstalleerd is.

Voor de aanhangers van Maduro gaan de stappen niet ver genoeg. Zij eisen dat de regering hardere actie onderneemt tegen de oppositie, onder meer tegen Guaidó. Maar Maduro riskeert daarmee strafmaatregelen van de Verenigde Staten. Washington is uit op een confrontatie met de Maduro-regering, en heeft al zware sancties ingesteld tegen Venezuela.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence dreigt ook met sancties tegen Venezolaanse rechters, als zij zich laten inzetten als ‘politiek instrument’ van Maduro.

Lees ook:

Maduro zegt ‘mislukte couppoging’, maar Guaidó roept op tot een opstand

In de straten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas is het gekomen tot gevechten tussen het regeringsleger en demonstranten die het aftreden van president Nicolás Maduro eisen.

Op eigen kracht lukt het de oppositie vooralsnog niet om Maduro op de knieën te krijgen

Het lukt Juan Guaidó maar niet om de regering ten val te brengen. Maar militaire steun uit de VS krijgt hij voorlopig niet.

Het bastion van de revolutie blijft Maduro steunen: ‘Ik ben heel bang dat Trump een barbaarse oorlog begint’

De Venezolaanse autocraat Nicolás Maduro ligt onder vuur. Massaal gaan de Venezolanen de straat op om zijn vertrek te eisen. Toch kan hij nog rekenen op de steun van naar schatting een vijfde deel van de bevolking. Een van hen is buurtleider Yoel Capriles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden