Venetiaan wil transparantie

In Suriname zijn zaterdag Ronald Venetiaan als president en Jules Ajodhia als vice-president beëdigd. Venetiaan noemde ,,herstel en vergroting van de economische weerbaarheid'' en verbetering van de leefomstandigheden de belangrijkste taken van de nieuwe regering.

De inauguratie in de Anthony Nesty-sporthal in Paramaribo werd niet bijgewoond door het parlementslid en voormalig legerleider Dési Bouterse. Die liet weten ,,wegens bijzondere omstandigheden'' verhinderd te zijn, tot hilariteit van de aanwezigen. Bouterse, leider van de Millennium Combinatie, had twee weken geleden op het laatste moment een tegenkandidaat voor het presidentschap naar voren geschoven, omdat hij beledigd zou zijn door Otmar Rodgers, fractievoorzitter van Venetiaans partij Nieuw Front. Rodgers vond dat de in Nederland voor drugshandel veroordeelde Bouterse niet in het parlement thuishoorde. Bouterse's kandidaat legde het overigens ruim af tegen Venetiaan.

De nieuwe regering zal sterk moeten saneren. ,,Er zal een transparant, effectief en corruptievrij beleid worden gevoerd'', beloofde Venetiaan. Hij had zijn inauguratie bewust sober gehouden om kosten te sparen.

Het kabinet van aftredend president Wijdenbosch heeft het staatsbudget ver overschreden, onder meer met de aanleg van een brug over de Surinamerivier. Zelf meent Wijdenbosch de basis te hebben gelegd voor welvaart en welzijn. ,,We hebben geprobeerd een visitekaartje achter te laten waar het volk trots op kan zijn'', zei hij vrijdagavond op zijn afscheidsreceptie.

Het buitenlands beleid van de nieuwe regering zal ,,nadrukkelijk resultaatgericht zijn'', aldus Venetiaan. Parlementsvoorzitter Lachmon drong in zijn felicitatierede aan op ,,een niet aflatende aandacht' voor verbetering van de bekoelde relatie met Nederland. De regering van Venetiaan telt zestien ministers, van wie er zes tussen 1991 en 1996 al in zijn regering zaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden